— maandag 14 september 2020, 12:02 | 0 reacties, praat mee

NVJ gaat verenigingsstructuur langs thema’s organiseren; oude secties verdwijnen

De NVJ trekt een jaar uit voor het veranderingsproces, dat in oktober 2021 moet zijn afgerond | NVJ

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) trekt een jaar uit voor een veranderingsproces waarbij de verenigingsstructuur wordt herzien. De traditionele secties worden vervangen door een opzet waar de nadruk meer op thema's ligt: werkvoorwaarden, persvrijheid en vakontwikkeling.

Via vak- en ledengroepen moet de identiteit en inspraak van verschillende journalistieke ledengroepen gewaarborgd blijven. Goedkeuring voor de start van het veranderingsproces werd afgelopen weekend gegeven tijdens de algemene ledenvergadering van de beroepsvereniging.

Volgens de NVJ was van belang dat zeggenschap overeind bleef, ondanks het het opheffen van secties en daarmee ook de sectiebesturen. In de nieuwe structuur blijven er gekozen vertegenwoordigers “in lagen waar besluitvorming en advisering plaatsvindt”.

Er komen onder meer vak- en ledengroepen. Volgens de NVJ past deze nieuwe structuur beter bij de realiteit van het huidige journalistieke werkveld. De nieuwe opzet wordt in een korte NVJ-video uitgelegd:

Aan de invloed en opzet van de algemene ledenvergadering verandert binnen de nieuwe structuur niets. Jolanda van de Beld, die namens de sectie Zelfstandigen in de werkgroep zat: “De meest terugkerende vraag was: waarom doen we dit en wat was eigenlijk het probleem? We zijn actief, de actiebereidheid is groot; we gaan als sectie Zelfstandigen toch best lekker. Maar binnen de nieuwe structuur is het ten eerste fijn om als lid meer op thema actief te zijn. Ook binnen de sectie heerste weleens het gevoel dat je je meer betrokken voelt bij het ene onderwerp dan bij het andere. Ten tweede zijn wij heel erg bereid om actie te voeren voor betere tarieven, maar we kunnen dat niet zonder de steun en solidariteit van mensen in dienst. Dát besef, meer samenwerking onderling, was heel belangrijk.”

Op 15 oktober 2021 moet de nieuwe structuur een feit zijn. Meer bij de NVJ

Bekijk meer van

NVJ NVJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.