Sociaal plan publieke omroepen moet goedkoper ‘om grotere ingrepen te voorkomen’

De publieke omroep (NPO, RPO, landelijke en regionale omroepen) wil een soberder sociaal plan. De vorige week opgezegde sociale regeling stamt uit 2015, toen 'de nieuwe kantonrechtersformule' gangbaar was. Die is te duur, vinden de organisaties.
Vorige week werd bekend dat de landelijke, regionale en lokale publieke omroepen het sociaal plan hebben opgezegd dat bij reorganisaties van kracht is.
“Veel sectoren zijn inmiddels overgestapt op de transitievergoeding, die soberder is”, aldus de NPO/RPO. Volgens de koepelorganisaties is het gezien de publieke financiering niet gepast om ontslagvergoedingen te betalen “die significant boven de maatschappelijke norm liggen”.
“Door de beperkte reserves kan het nu niet naar beneden bijstellen van de sociale regeling resulteren in een groter aantal (programmatische) medewerkers dat mogelijk zijn of haar baan verliest - en dat is niet wat de publieke omroep wil.” De organisaties zeggen te kiezen voor zoveel mogelijk werkgelegenheid.
De timing moet volgens woordvoerders niet worden uitgelegd dat er meer in de lucht hangt dan de al bekende kortingen en afgenomen budgetten bij de landelijke en regionale omroepen. “Als dat gaat resulteren in een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen - naar wij hopen op bescheiden schaal - dan is het de wens van werkgevers dat er op tijd een nieuwe sociale regeling is.”
De werknemersorganisaties zijn inmiddels per brief uitgenodigd om in gesprek te gaan over de nieuwe sociale regeling. De koepelorganisaties hopen snel met onderhandelingen over een nieuw plan te kunnen starten.
NVJ-omroepsecretaris Wais Shirbaz sprak eerder zijn verbazing uit over de eenzijdige opzegging. “Het kan leiden tot grote onzekerheid voor de medewerkers. Aan de andere kant geven nieuwe onderhandelingen de kans een beter sociaal plan voor hen af te sluiten. Bij RTL hebben we een regeling afgesproken die goed als voorbeeld kan dienen”, stelde Shirbaz vorige week.
Praat mee