banner festival 23

— dinsdag 6 november 2018, 15:01 | 0 reacties, praat mee

Sociaal plan publieke omroepen moet goedkoper ‘om grotere ingrepen te voorkomen’

Pixabay

De publieke omroep (NPO, RPO, landelijke en regionale omroepen) wil een soberder sociaal plan. De vorige week opgezegde sociale regeling stamt uit 2015, toen 'de nieuwe kantonrechtersformule' gangbaar was. Die is te duur, vinden de organisaties. Laatste wijziging: 15 november 2018, 08:45

Vorige week werd bekend dat de landelijke, regionale en lokale publieke omroepen het sociaal plan hebben opgezegd dat bij reorganisaties van kracht is.

“Veel sectoren zijn inmiddels overgestapt op de transitievergoeding, die soberder is”, aldus de NPO/RPO. Volgens de koepelorganisaties is het gezien de publieke financiering niet gepast om ontslagvergoedingen te betalen “die significant boven de maatschappelijke norm liggen”.

“Door de beperkte reserves kan het nu niet naar beneden bijstellen van de sociale regeling resulteren in een groter aantal (programmatische) medewerkers dat mogelijk zijn of haar baan verliest - en dat is niet wat de publieke omroep wil.” De organisaties zeggen te kiezen voor zoveel mogelijk werkgelegenheid.

De timing moet volgens woordvoerders niet worden uitgelegd dat er meer in de lucht hangt dan de al bekende kortingen en afgenomen budgetten bij de landelijke en regionale omroepen. “Als dat gaat resulteren in een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen - naar wij hopen op bescheiden schaal - dan is het de wens van werkgevers dat er op tijd een nieuwe sociale regeling is.”

De werknemersorganisaties zijn inmiddels per brief uitgenodigd om in gesprek te gaan over de nieuwe sociale regeling. De koepelorganisaties hopen snel met onderhandelingen over een nieuw plan te kunnen starten.

NVJ-omroepsecretaris Wais Shirbaz sprak eerder zijn verbazing uit over de eenzijdige opzegging. “Het kan leiden tot grote onzekerheid voor de medewerkers. Aan de andere kant geven nieuwe onderhandelingen de kans een beter sociaal plan voor hen af te sluiten. Bij RTL hebben we een regeling afgesproken die goed als voorbeeld kan dienen”, stelde Shirbaz vorige week.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.