— vrijdag 25 maart 2016, 14:58 | 0 reacties, praat mee

NVJ dreigt met juridische acties tegen de Persgroep

De beroepsvereniging NVJ vraagt in een brief aan de Persgroep de per 1 april aangekondigde tariefwijziging voor freelancers van de regionale kranten van de Persgroep in te trekken. De NVJ verzoekt dit voor donderdag 31 maart 15.00 uur te doen. Gebeurt dat niet dan "voelt de voelt de NVJ zich vrij om (juridische) acties te voeren".

Begin maart ontvingen freelancers van de regionale kranten van de Persgroep een brief waarin stond dat de tarieven per 1 april worden gelijk getrokken met die van hun freelance collega’s bij het Algemeen Dagblad. Ook komt er een aangepaste kilometervergoeding en worden algemene voorwaarden van freelance medewerkers aangepast. Voor april zou overigens nog een overgangsregeling gelden.

De NVJ vindt met deze aankondiging van de Persgroep de verhouding beloning/werk volstrekt uit balans. ‘Dit heeft effect op de waakhondfunctie van de journalistiek en op de kwaliteit. Dit treft niet alleen journalisten maar ook de lezers.’

“De tariefwijzigingen hebben ook als effect dat professionele freelance journalisten worden gereduceerd tot hobbyisten. Alleen freelancers die een goed verdienen partner hebben kunnen zich veroorloven om het journalistiek vak uit te oefenen. Dit kan niet de bedoeling zijn van de Persgroep.” Meer bij de NVJ

Lees ook: Kranten betalen freelancers hongerloon

Bekijk meer van

NVJ de Persgroep

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.