NUjij laat reacties goed- en afkeuren door robot

Kan deze reactie door de beugel of niet? Dat is de vraag waar de softwarematige robot Maura zich sinds een half jaar dagelijks mee bezig houdt bij NU.nl. De robot analyseert reacties die gebruikers op NUjij achterlaten en bepaalt met behulp van kunstmatige intelligentie of ze aan de voorwaarden van het reactieplatform voldoen. Reacties die niet aan de regels voldoen gaan de prullenbak in. De rest komt online.
Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid Nick Kivits. Ook lid worden?
Maura (kort voor ‘Machine voor automatisch reacties afhandelen’) bekijkt alle reacties op NUjij en velt bij 80 procent daarvan een oordeel of ze wel of niet geplaatst mogen worden. Dat beoordelen doet de software aan de hand van historische gegevens, legt adjunct-hoofdredacteur Colin van Hoek uit. “We hebben alle reacties die tussen eind 2018 en eind 2019 op NUjij zijn geplaatst aan Maura gevoerd, met daarbij per reactie de melding of hij goed- of afgekeurd was. Aan de hand van die data heeft Maura geleerd waar wij reacties op afkeuren.’
Binnen één seconde
De softwarematige robot – die gebouwd werd door het Finse bedrijf Utopia Analytics – past die kennis nu dagelijks toe. Maura kijkt onder andere naar woordgebruik en naar de lengte van reacties. Komen in een reactie dingen voor die in het verleden door de redactie geweerd zijn, dan laat Maura de reactie niet zien op de website. De beslissing neemt de robot binnen één seconde nadat de reactie is geplaatst. Behalve als de reactie eerst toch aan de redactie wordt voorgelegd.
“Maura kiest zelf welke reacties ze beoordeelt en welke ze aan haar menselijke collega’s voorlegt”, aldus Van Hoek. “Hoe zekerder Maura ervan is of een reactie wel of niet door de beugel kan, hoe groter de kans dat wij hem niet te zien krijgen. De reacties die de redactie nog wel zelf beoordelen leveren nieuwe data op, die we iedere twee weken aan Maura voeren. Zo blijft de robot leren en wordt ze steeds beter. En wanneer ze per ongeluk een reactie doorlaat die wij alsnog afkeuren, dan krijgt ze ook daar feedback over.”
Hoewel Maura 80 procent van alle reacties op het platform doorneemt, kan de redactie van NUjij er ook voor kiezen hun softwarerobot helemaal weg te houden bij een onderwerp. “Dat doen we bij discussies die gevoelig liggen”, aldus Van Hoek. “Bij nieuwsberichten over zaken als Zwarte Piet is de discussie zo gevoelig en genuanceerd, dat het voor Maura moeilijker is te bepalen wat wel en niet kan. Hoe goed Maura ook is, we kunnen niet garanderen dat ze niet toch een foutje maakt. Daarom handelen we reacties bij dat soort nieuws liever zelf af.”
10.000 reacties per dag
Het idee om reacties door kunstmatige intelligentie te laten keuren, is volgens Van Hoek vooral geboren uit noodzaak. Op een gemiddelde dag laten bezoekers van NUjij zo’n 10.000 reacties achter (in tijden van corona is dat zelfs opgelopen tot 15.000). Al die reacties goed- of afkeuren kost veel tijd, zelfs met een al bestaand filtersysteem dat automatisch reacties met scheldwoorden blokkeert.
Een kostenbesparing is Maura niet, benadrukt Van Hoek. Door een robot in te zetten bij het keuren van reacties, komt er tijd vrij om redactieleden ander werk te laten doen. “We krijgen op NUjij vaak goede tips voor vervolgverhalen. Denk bijvoorbeeld aan reacties van leraren in het voortgezet onderwijs op het nieuws dat zij salarisverhoging krijgen. Voor dat soort follow-ups was vanwege de werkdruk vaak geen tijd. Met Maura spelen we onze mensen daarvoor vrij. We geloven dat we daar echt beter van worden omdat onze bezoekers superveel weten en ons daarmee kunnen helpen. Ook daar is nu meer tijd voor. ”
Praat mee