banner festival 23

— vrijdag 27 november 2020, 12:12 | 0 reacties, praat mee

NUjij geeft gebruikers met deskundige kennis expertlabels

© Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

NUjij, het reactieplatform van nieuwssite NU.nl, gaat gebruikers met expertkennis als zodanig labellen. Over twee weken kunnen gebruikers actief een status als expert aanvragen. Zodra die status is geverifieerd, krijgen de bezoekers in kwestie een speciaal label achter hun naam.

Dat bevestigt adjunct-hoofdredacteur Colin van Hoek desgevraagd. “Dit is een idee dat we 2,5 jaar geleden al hadden toen we NUjij weer nieuw leven in bliezen”, zegt hij. Het doel is tweeledig: laten zien dat gebruikers bewezen autoriteit hebben op een bepaald onderwerp kan de discussie op het platform verbeteren. Daarnaast bouwt NU.nl met de labels poules van deskundigen op, die ze om input kunnen vragen voor nieuwe artikelen.

Hoewel het actief aanvragen van een expertlabel pas over twee weken mogelijk wordt, hebben zo’n 200 gebruikers van NUjij momenteel al zo’n label. Zij zijn door de redactie van NUjij benaderd. “Wanneer een bezoeker in een reactie bijvoorbeeld aangaf te werken als docent, stuurden we een mail om te vragen of hij daadwerkelijk docent was en of hij dat kon verifiëren”, aldus Van Hoek.

Ook gebruikers die zelf een expertlabel willen aanvragen, moeten kunnen aantonen dat ze expert zijn. “We vragen ze om een document op te sturen waaruit hun deskundigheid blijkt, zoals een contract of een diploma. Ook een betrouwbaar LinkedIn-profiel of vermelding op de website van een werkgever kan helpen bij de verificatie.”

Volgens Van Hoek hecht in ieder geval een deel van de NUjij-gebruikers waarde aan dergelijke expertlabels. “We hebben een test gedaan waarbij we gebruikers vier reacties lieten zien en vroegen welke het meest betrouwbaar was. In de eerste versie had geen enkele reactie een label. Bij de tweede versie had één reactie een label. In die tweede versie werd de reactie met label 32 procent vaker als de betrouwbaarste reactie gekozen, dan toen hij nog geen label had. Ook bij aanvullende tests werden reacties met label als betrouwbaar gezien dan reacties zonder label.”

Van Hoek hoopt dat duizenden gebruikers zich gaan aanmelden voor een expertlabel. “We hebben best een grote redactie, maar weten niet overal alles vanaf. Onze gebruikers, of het nu gaat om artsen, vrachtwagenchauffeurs of mensen in de bouw, kunnen echt bijdragen aan de artikelen op NU.nl en onze nieuwsvoorziening beter maken.”

Een voorbeeld van het label is te zien in de uitgelichte reacties onder dit artikel.

Bekijk meer van

NUjij Colin van Hoek

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.