website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Nieuwsplatform NU.nl licht verbod op ontkennen klimaatverandering toe

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 27 februari 2019, 12:00

Uitgelicht onderdeel van de NUjij-gedragsregels. Klimaatverandering ontkennen is niet meer toegestaan | NU.nl

Uitgelicht onderdeel van de NUjij-gedragsregels. Klimaatverandering ontkennen is niet meer toegestaan | NU.nl

Nieuws De keuze van NU.nl om binnen het reactiegedeelte geen klimaatontkenning meer toe te staan kwam het nieuwsplatform op beschuldigingen van censuur te staan. Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman en redactiechef Colin van Hoek lichten de stap in een blogpost toe.

Hoekman en Van Hoek noemen inhoudelijk correcte reacties een onderdeel van de feitelijke nieuwsvoorziening. “NU.nl heeft een verantwoordelijkheid om bezoekers van betrouwbare informatie te voorzien”, schrijven ze.

Kritiek op keuzes die in het kabinet maakt in het licht van klimaatverandering is prima, maar onwaarheden verspreiden is geen recht. “Er is onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat het klimaat opwarmt en de mens daarop invloed heeft. Recentelijk zijn diverse onderzoeken naar buiten gekomen die vaststellen dat het een feit is dat het klimaat verandert”, aldus Hoekman en Van Hoek.

Inhoudelijke discussies daarover zijn mogelijk en worden niet gecensureerd. De huisregels zijn nodig om een kritisch debat op NUjij mogelijk te maken, stellen ze.

De redactie ontvangt en bekijkt elke dag gemiddeld 6000 reacties op het in april 2018 teruggekeerde NUjij-platform, meldt Colin van Hoek desgevraagd. Er is een systeem dat bepaalde woorden detecteert om de voorselectie te vergemakkelijken.

Van Hoek stelt verder dat sommige onderwerpen uiteraard meer reacties uitlokken dan andere, maar dat over verandering van het klimaat bij deskundigen geen twijfel meer bestaat.

Ook bij ontkenning van andere onderwerpen waarbij dat het geval is (dat de holocaust heeft plaatsgevonden, het nut van vaccinaties is bewezen en het feit dat de aarde rond is bijvoorbeeld, red.) zal een reactie de site niet halen.

Dat was altijd al zo, aldus Van Hoek.

“Inhoudelijke discussies over het nieuws kunnen nieuwe inzichten aan onze berichten toevoegen en zorgen zo voor een diverser NU.nl. Om deze discussies goed te kunnen laten verlopen, hebben we vanaf dag één besloten om duidelijke huisregels op te stellen”, aldus Hoekman en Van Hoek in hun blogpost.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.