— woensdag 27 februari 2019, 12:00 | 0 reacties, praat mee

Nieuwsplatform NU.nl licht verbod op ontkennen klimaatverandering toe

Uitgelicht onderdeel van de NUjij-gedragsregels. Klimaatverandering ontkennen is niet meer toegestaan | NU.nl

De keuze van NU.nl om binnen het reactiegedeelte geen klimaatontkenning meer toe te staan kwam het nieuwsplatform op beschuldigingen van censuur te staan. Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman en redactiechef Colin van Hoek lichten de stap in een blogpost toe. Laatste wijziging: 28 februari 2019, 09:55

Hoekman en Van Hoek noemen inhoudelijk correcte reacties een onderdeel van de feitelijke nieuwsvoorziening. “NU.nl heeft een verantwoordelijkheid om bezoekers van betrouwbare informatie te voorzien”, schrijven ze.

Kritiek op keuzes die in het kabinet maakt in het licht van klimaatverandering is prima, maar onwaarheden verspreiden is geen recht. “Er is onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat het klimaat opwarmt en de mens daarop invloed heeft. Recentelijk zijn diverse onderzoeken naar buiten gekomen die vaststellen dat het een feit is dat het klimaat verandert”, aldus Hoekman en Van Hoek.

Inhoudelijke discussies daarover zijn mogelijk en worden niet gecensureerd. De huisregels zijn nodig om een kritisch debat op NUjij mogelijk te maken, stellen ze.

De redactie ontvangt en bekijkt elke dag gemiddeld 6000 reacties op het in april 2018 teruggekeerde NUjij-platform, meldt Colin van Hoek desgevraagd. Er is een systeem dat bepaalde woorden detecteert om de voorselectie te vergemakkelijken.

Van Hoek stelt verder dat sommige onderwerpen uiteraard meer reacties uitlokken dan andere, maar dat over verandering van het klimaat bij deskundigen geen twijfel meer bestaat.

Ook bij ontkenning van andere onderwerpen waarbij dat het geval is (dat de holocaust heeft plaatsgevonden, het nut van vaccinaties is bewezen en het feit dat de aarde rond is bijvoorbeeld, red.) zal een reactie de site niet halen.

Dat was altijd al zo, aldus Van Hoek.

“Inhoudelijke discussies over het nieuws kunnen nieuwe inzichten aan onze berichten toevoegen en zorgen zo voor een diverser NU.nl. Om deze discussies goed te kunnen laten verlopen, hebben we vanaf dag één besloten om duidelijke huisregels op te stellen”, aldus Hoekman en Van Hoek in hun blogpost.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.