banner anp

— maandag 20 april 2020, 09:52 | 0 reacties, praat mee

Nu ook zendmast in België in brand gestoken

In Veldhoven werd vorige week een noodzendmast opgebouwd nadat de vaste zendmast door brand vernield was. - © Rob Engelaar / ANP

Dit weekend zijn er weer zendmasten doelwit van brandstichting geweest. Het gaat om een zendmast in België en twee masten op het dak van een parkeergarage in Amsterdam-West.

In België werd zaterdagavond in Pelt, bij Valkenswaard een zendmast in brand gestoken, meldt VRT Nieuws. Bij de brand in Pelt was de omheining rond de mast beschadigd. Ook zou een brandversneller zijn gebruikt. Er zijn nog geen aanwijzingen dat er een verband is met vergelijkbare branden in Nederland, al wordt dat niet uitgesloten. Telenet laat weten dat het ook een klacht heeft ingediend bij de politie.

In Amsterdam werd zaterdagochtend om 05.00 uur het vuur ontdekt, waarna de brand snel kon worden geblust. De politie roept getuigen op zich te melden. Daarnaast vraagt het tankstationshouders in Amsterdam alert te zijn op mensen die een jerrycan vullen, meldt de NOS.

De afgelopen twee weken is bij zeker 17 zendmasten brand gesticht. Als gevolg van zo’n brand is er tijdelijk geen telefonisch bereik in een gebied van vijf kilometer rondom de mast. Ook het noodnummer 112 kan mogelijk niet goed worden bereikt.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid noemde de sabotage van de masten eerder “een zorgelijke ontwikkeling”. Er wordt onderzocht of de branden gesticht zijn door anti-5G-activisten, die de komst van het nieuwe mobiele netwerk willen tegenhouden. Ook worden op sociale media complottheorieën gedeeld over een verband tussen de uitrol van 5G en het coronavirus.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.