— dinsdag 8 maart 2022, 11:33 | 0 reacties, praat mee

NTR haalt mislukte grap van Rutger Castricum over hoofddoek uit programma ‘Kiespijn’

Rutger Castricum - © Robin Utrecht / ANP

De NTR heeft een mislukte grap van Rutger Castricum over de hoofddoek van lokale politica Esma Kendir niet opgenomen in de uitzending van het programma Kiespijn. Tot onvrede van Kendir, die hoopte dat het fragment tot bewustwording van vooroordelen zou leiden. Roy Straatman, hoofdredacteur Kennis en Educatie bij NTR, betreurt het incident, maar stelt dat het geen poging was om Castricum uit de wind te houden, meldt de Volkskrant. Laatste wijziging: 8 maart 2022, 15:03

Kiespijn wil op satirische wijze aandacht geven aan de gemeenteraadsverkiezingen. Vast onderdeel is de rubriek ‘hokjesgeest’, waarbij een panel van vier personen moet raden wie de politicus is. Over Esma Kendir, lijsttrekker van de Utrechtse partij Student & Starter (twee raadszetels), werd gezegd dat zij houdt van longboarden. Waarop panellid Rutger Castricum zich hardop afvroeg: kan dat ook met een hoofddoek?

Castricum werd direct berispt door presentator Diederik Ebbinge en de andere panelleden Paul de Leeuw en Dwight van van de Vijver. De opmerking raakte haar diep, laat ze op LinkedIn weten. Door de bijval van de presentator en de andere panelleden dacht ze: “ik heb dit niet voor niks moeten ondergaan. Want iedereen ziet nu tijdens de uitzending dat zo’n opmerking niet normaal is. Maar tot mijn verbijstering zag ik dat de NTR dit fragment uit de uitzending geknipt had.”

Roy Straatman, hoofdredacteur Kennis en Educatie bij NTR, betreurt het incident, maar zegt dat de opnamen niet integraal worden uitgezonden. Er sneuvelen zo’n veertig minuten tijdens de montage. “Dit is een satirisch programma. Het was gelijk duidelijk wat mensen er van vonden en dus hebben we besloten om het fragment eruit te halen.” Hij benadrukt dat de NTR Castricum geenszins uit de wind heeft willen houden.

“Ik vind het geen schokkende grap”, reageert Castricum. “Maar als zij dit als vervelend heeft ervaren, vind ik dat ook vervelend. Dit onderdeel van het programma is riskant. Het gaat om het uiterlijk van mensen en de vooroordelen die dat oproept. Daar probeer je mee te spelen.” Volgens Castricum “moeten we er niet te veel achter zoeken”. “Soms vlieg je even uit de bocht. Het is goed dat ze meldt dat ze het niet leuk vond.” Hij heeft na de uitzending met Kendir gebeld. Meer bij de Volkskrant

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.