— woensdag 17 februari 2021, 09:49 | 0 reacties, praat mee

NSP/Sportspress.be boos over voorverpakte presentatie wielerploeg Jumbo-Visma

Januari 2021: wielerploeg Jumo-Visma is neergestreken in Alicante voor hun trainingskamp | David Stockman / Belga

Belangenorgisaties Nederlandse Sport Pers (NSP) en Sportspress.be hebben gezamenlijk 'ernstig bezwaar' aangetekend rond de presentatie van wielerploeg Jumbo-Visma. Journalisten kregen vooraf gemaakte beelden en interviews en konden niet aan eigen nieuwsgaring doen.

Verzoeken daartoe van Nederlandse en Belgische media zouden door woordvoerders via een appje zijn afgewimpeld. Volgens de woordvoerder zouden “antwoorden op alle relevante journalistieke vragen reeds [zijn] beantwoord in het pakket dat we aanbieden.”

Sportspress.be en de NSP stellen dat wanneer wielerploegen als Jumbo-Visma en andere sportorganisaties journalisten expliciet buitenspel zetten door de ‘verslaggeving’ zelf ter hand gaan nemen de bijl dan aan de wortel van de sportjournalistiek wordt gezet.

“Het zal u duidelijk zijn dat het de sportjournalistiek in Nederland en België ernst is om een herhaling te voorkomen. Wanneer een ploeg als Jumbo-Visma op deze manier de wielerverslaggevers buitensluit, dan zal de wal het schip keren”, schrijven Sportspress.be en NSP aan directeur Richard Plugge van de gecombineerde wieler- en schaatsploeg.

Ze wijzen erop dat materiaal rond renner Tom Dumoulin achterhaald was, omdat hij kort na de presentatie een pauze aangekondigde. ” Bij de aangeboden beelden besprak hij nog het programma voor komend wielerseizoen”, aldus de belangenorganisaties.

Directeur Richard Plugge van de gecombineerde wieler- en schaatsploeg zegt in een reactie het om “louter goede intenties” gaat, mede tegen de achtergrond van de coronapandemie. “Uw brief, gebaseerd op één kennelijk teleurstellende ervaring, hebben wij met belangstelling en - in alle transparantie - ook wel met verbazing gelezen en is in de context van het voorgaande wellicht ook te zwaar aangezet”, aldus Plugge. Meer bij NSP

Bekijk meer van

Sportspress.be NSP

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.