— dinsdag 10 november 2015, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Massasurveillance NSA waarschijnlijk in strijd met grondwet

En weer krijgt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een tik op de vingers voor het op grote schaal afluisteren en verzamelen van metadata. Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft het verzamelen van metadata van telefoongesprekken "hoogstwaarschijnlijk ongrondwettelijk" genoemd. Hij deed dat in de zaak die een advocatenkantoor in Californië had aangespannen tegen de veiligheidsdienst NSA.

De winst is dat de NSA de metadata van het betreffende kantoor niet mag verzamelen, maar erg veel zal er verder niet veranderen: het massasurveillanceprogramma van de NSA in zijn huidige vorm loopt af op 29 november. Daarna gaat de dienst over op een systeem waarbij de metadata bij de telecombedrijven blijft en niet automatisch naar de NSA overgaat. Meer bij Ars Technica / NOS / Tweakers

 

Bekijk meer van

NSA

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.