training eu starters

— vrijdag 8 januari 2010, 09:28 | 18 reacties, praat mee

NRC: Onvoldoende belang infiltratie HP

'De Raad voor de Journalistiek, het klachtenorgaan over de media, is van mening dat journalisten met open vizier horen te strijden en dat op deze regel slechts een uitzondering mag worden gemaakt als een gewichtig maatschappelijk belang dit rechtvaardigt. HP/De Tijd heeft in elk geval tot nu toe niet kunnen aantonen dat van dergelijk belang sprake is', schrijft NRC Handelsblad in het hoofdredactionele commentaar. HP/De tijd infiltreerde bij de Tweede Kamerfractie van de PVV en constateerde dat het eenvoudig is door te dringen tot vlak bij Geert Wilders. De commentator van NRC vraagt zich af waarom HP/De Tijd vier maanden heeft gewacht met het melden van 'deze potentieel levensbedreigende situatie.' In de krant zegt HP/De Tijd-hoofdredacteur Jan Dijkgraaf daarover: 'Ik moet tot mijn spijt bekennen dat ik onze burgerplicht om Geert Wilders te behoeden voor onheil ondergeschikt heb gemaakt aan onze journalistieke plicht om te onderzoeken hoe de PVV nu echt in elkaar steekt. Overigens was het niet zo dat Wilders onbeveiligd over straat liep.' Laatste wijziging: 8 januari 2010, 11:45

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

18 reacties

micha kat, 8 januari 2010, 11:27

NRC vindt het blijkbaar wel van belang politici te demoniseren en als nazi’s neer te sabelen zoals ze met Pim Fortuyn hebben gedaan en later ook met Wilders en zijn fractieleden. Het is een raadsel waar deze krant de autoriteit vandaan meent te halen deze dingen op te schrijven.

D., 8 januari 2010, 11:39

Iemand heeft het kattenluikje open laten staan!

Eduard Bekker, 8 januari 2010, 11:54

Slechte beveiliging. Wat een kul!
Onlangs artikel gelezen over de bewaking op Vliegveld Ben Goerion in Israel?
Daar worden mensen niet uitgebreid gebodyscanned, maar gescreend op verdacht gedrag.
En die lieve stagair: als je die in het echt ziet weet je echt meteen zonder al te veel mensenkennis, dat die Wilders geen haar zal krenken.

Paul, 8 januari 2010, 12:19

ik vraag mij af welk maatschappelijk doel HP de Tijd met deze vorm van journalistiek nastreeft. Ik zit hier in ieder geval niet op te wachten, laat HP de Tijd zich bezighouden met journalistieke kwaliteit en niet met deze kul.NRC heeft volkomen gelijk.

chris, 8 januari 2010, 13:38

Misschien is het verstandig om eerst eens te kijken waar HP de Tijd mee komt. Ik zie het journalistieke belang zeker in. Het gaat hier wel om een partij waar het democratisch gehalte nou niet meteen zeer hoog van is.

Kees Spruijt, 8 januari 2010, 13:39

Undercover is zooooo jaren ‘70, James Bond, achterbaks en kinderachtig.
Ik vertel altijd wie ik ben en wat voor ogen heb.
Tot nu heeft het altijd gewerkt met bijzondere resultaten….. en je hoeft niet onder te duiken.

Sam Schoenen, 8 januari 2010, 14:37

Je stuurt toch als (vermeend) serieus blad geen stagiaire naar de PVV als undercover"journalist”.OF je doet het goed of niet. Zoals nu al blijkt uit het eerst -en dus naar ik aanneem journalistiek belangrijkste artikel- en een prachtoptreden van de stagiaire in NOVA,is het bij de PPV zakelijk-gezellig en is de belangrijkste interne vraag óf en hoe Geert Wilders het doet met Fleur Agema. Het rechtvaardigt geen maandenlange infiltratie en is een schande voor de serieuze journalistiek.

Cas, A'dam, 8 januari 2010, 14:43

Kan die Kat zich niet 1 keertje in bedwang houden als hij de letters N-R-C leest? Behoorlijk vermoeiend om steeds weer zijn gefrustreerde reacties te lezen..Krijg bij deze reacties (ook NRC) wel erg t gevoel dat afgunst mee speelt. Tuurlijk is het van belang om te weten wat er bij de PVV speelt, het wordt wellicht de grootste partij van NL! Juist omdat ze alle publiciteit mijden is deze methode geoorloofd. Peter R. zet voor minder zijn verborgen camera in..

Eline, 8 januari 2010, 19:43

@Cas. helemaal mee eens. Die Kat moet dringend kalmerende tabletten. Zijn frustraties nemen gevaarlijke vormen aan. Kan de NVJ hem niet gedwongen laten opnemen? Heeft die man geen vrienden die kunnen ingrijpen?

Verenigingslid, 9 januari 2010, 09:58

Toch is het opmerkelijk dat NRC meent HP De Tijd de maat te moeten nemen. En dat het oordeel over vakbroeders voor de zoveelste keer negatief is. Het lijkt waarachtig wel of er maar één medium goed werk levert: namelijk NRC zelf. Zie ook denieuwereporter - hoogtepunt van 2009: een eigen artikel; dieptepunt van 2009: het werk van een ander. De eerste publicatie van HP De Tijd over undercover bij de PVV viel mij wat tegen. Maar er staan nog drie publicaties op stapel. Laat ons die afwachten en dan oordelen. En wat mij betreft houdt iedereen dat oordeel vooral vóór zich.

Olivier, 9 januari 2010, 12:06

Helemaal met de laatste spreker eens. De NRC staat zich erop voor het volmaakte geweten van de Nederlandse journalistiek te zijn. Lijkt me een nogal arrogante houding en bovendien gevaarlijk. Want je zou toch maar eens een foutje maken…. Ik zeg kom er maar in Micha :-)

Kees Cornelder, 9 januari 2010, 13:00

De PVV met zijn enige (!) partijlid G.Wilders is natuurlijk (allang) van een Günther Walraff-achtig, journalistiek onderzoeksbelang.
De factor ‘gewichtig maatschappelijk belang’ is er dus zonder mitsen en maren aan de orde.
Dit kan het NRC allang weten, maar krant in kwestie geeft er blijkbaar de voorkeur aan om dit NIET te doen. Merkwaardig.

Verenigingslid, 9 januari 2010, 15:37

Als ik het iets kattiger zou willen verwoorden, dan zou ik hebben geschreven dat ik mij niet aan de indruk kan onttrekken dat NRC het jammer vindt dat zij niet zelf op het idee is gekomen. En dat het commentaar te beschouwen valt als tip aan de heer Wilders om toch vooral een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek. Van je vakbroeders moet je het hebben! Waarom niet gewoon op de Rotterdamse redactieburelen zeggen wat je ervan vindt, zonder dat je je lezers er verder mee lastig valt, de PVV op een idee brengt en je vakbroeders zodoende misschien wel in een lastig parket brengt. Schreef iemand daar iets over nazi’s?

Mark, 9 januari 2010, 15:44

De NRC is onder Birgit Donker nog net zo arrogant en autistisch als onder Folkert Jensma. Helaas.

Jonas de Ruiter, 9 januari 2010, 16:12

Dat NRC hier een hoofdredactioneel commentaar aan wijdt is vrij bizar; het bewijst eens te meer hoe die krnt onder mevrouw Donker haar koers kwijt is geraakt. De discussie over het binnendringen van de PVV door een undercover journalist hoort thuis in de vakbladen en niet in een daglad. Dat gezegd hebbende lijkt mij de operatie van non-journalist Jan Dijkgraaf en zijn HP/De Tijd in dit geval wel geoorloofd omdat de PVV een ondoordringbaar bastion is voor de normale pers en de partij elke publiciteit schuwt.

Jelte Posthumus, 9 januari 2010, 16:29

HP / De Tijd maakt veel misbaar met deze voor mij onbegrijpelijke actie, die niet alleen geen schoonheidsprijs verdient, maar ook nog eens niets bij lijkt te dragen aan enige discussie, behalve die van de journalistieke integriteit.

Tom, 10 januari 2010, 13:49

Die Micha kat is een arrogante klootzak. Wat een erg filmpje zeg. Die gast heeft een straatverbod verdiend

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.