Jodal

— maandag 14 december 2009, 09:11 | 0 reacties, praat mee

‘Genuanceerder over uiterst rechts’

Na analyse van ruim vijfduizend berichten in kranten in Nederland, België en Duitsland concludeert communicatiewetenschapper Pytrik Schafraad dat kranten "steeds genuanceerder en diverser" over uiterst rechts berichten. In Duitsland krijgt uiterst rechts slechts incidenteel aandacht - en dan uitsluitend na controversieel, racistisch geweld. Schafraad promoveerde vrijdag 11 december aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het onderzoek, dat de periode 1986-2004 beslaat. Vanaf de jaren negentig kreeg extreemrechts in Vlaamse en Nederlandse kranten meer aandacht, constateert Schafraad. Het karakter van de berichtgeving veranderde nauwelijks: extreemrechts als controversiële buitenstaander. Vanaf midden jaren negentig werd vaker en genuanceerder over uiterst rechts geschreven, al bleef het controversiële karakter centraal staan. Laatste wijziging: 14 december 2009, 10:56

Rond de verkiezingen van 2004 verschoof, tegen de achtergrond van de LPF, aandacht naar meer algemene berichtgeving. In de Vlaamse en Duitse media was deze laatste verschuiving niet merkbaar. Schafraad onderzocht in Nederland berichten uit de Volkskrant, NRC en De Telegraaf.

In België waren dat De Morgen, De Standaard en Het Laatste Nieuws. In Duitsland bekeek hij berichten uit de Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Bild. Meer in de Wetenschapsagenda RU

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.