NRC: BNNVARA brak met Pauw om salariseis

UPDATE Gert-Jan Hox, een van de twee directieleden van BNNVARA die in 2018 aantrad, stelt dat Jeroen Pauw geen contract meer heeft met BNNVARA. Dit is het gevolg van een voorstel van Pauws productiebedrijf TVBV over de toekomst van de inmiddels gestopte talkshow Pauw.
NRC meldde vrijdag dat dit voorstel inhield dat het nieuwe contract van Pauw gekoppeld werd aan een verhoging van de vergoeding voor TVBV en ook aan de verplichting voor BNNVARA om in 2020 voor 500.000 euro programma’s van het productiebedrijf af te nemen.
Dit zou als gevolg hebben dat het bedrijf meer omzet zou maken en dus zou Pauw als directeur van TVBV meer verdienen. Dat salaris zou volgens de krant bovenop het geld komen dat de presentator zou ontvangen van BNNVARA voor zijn verdiensten als presentator. Met de constructie zou het wettelijke salarisplafond voor presentatoren, de zogeheten Balkenendenorm van 194.000 euro, omzeild worden.
Volgens de NRC gingen Hox en zijn directiepartner Karin van Gilst niet akkoord met het voorstel. BNNVARA heeft als gevolg hiervan geen contract meer met Pauw, zo bevestigt Hox aan NU.nl
NRC meldt dat Frans Klein, directeur van NPO, vervolgens afspraken maakte met TVBV en Pauw over de nieuwe talkshow Op1, de opvolger van Pauw en Jinek bij de publieke omroep. Onderdeel is dat TVBV de nieuwe avondshow Op1 produceert.
Pauw zelf wil niet reageren tegenover de NRC. “Eerlijk gezegd lijkt het mij onzinnig om te praten over iets wat niet gebeurd is. Er is geen contract, er zijn geen afspraken.” Het besluit om te stoppen zou door hem al “in de zomer” van 2019 zijn genomen, en los staan van de “al dan niet moeizaam verlopen contractbesprekingen”. Pauw zegt “tot op de dag van vandaag” nog in gesprek te zijn met BNNVARA voor mogelijke nieuwe programma’s.
De vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer vragen aan minister Slob (Media, ChristenUnie) opheldering over de deal die het NPO-bestuur maakte met TVBV, het bedrijf van Jeroen Pauw, voor het maken van de talkshow Op1, meldt NRC. Ze willen dat de minister voor eind 2020 een einde maakt aan de Hilversumse ‘sjoemelconstructies’. Hiermee huren publieke omroepen bedrijven van presentatoren in, om het wettelijke salarisplafond te omzeilen.
NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman laat in een reactie aan Spreekbuis.nl weten dat er geen sprake is van een ‘sjoemelconstructie’. “Er is geen sprake van een ‘deal’ tussen de NPO en Jeroen Pauws TVBV om diens bedrijf de productie van Op1 te laten doen. Ook herkennen wij ons niet in het beeld van vermeende ‘sjoemelconstructies’. Al ver vóór het bekend worden van het vertrek van Jeroen Pauw, waren diverse omroepen samen met de NPO bezig om een oplossing te bedenken voor het gat dat Eva Jinek per 1 januari 2020 zou achterlaten. De opvolger van dat programma, wat nu OP1 is gaan heten, zou door meerdere omroepen gemaakt worden, en in dat overleg was in samenspraak reeds bepaald dat Omroep WNL de penvoerder zou worden en dus de onderhandelingen met TVBV voor het produceren van het programma vanaf 1 januari zou gaan voeren.”
Praat mee