banner festival 23

— maandag 20 januari 2020, 09:03 | 0 reacties, praat mee

NRC: BNNVARA brak met Pauw om salariseis

© Remko de Waal / ANP

UPDATE Gert-Jan Hox, een van de twee directieleden van BNNVARA die in 2018 aantrad, stelt dat Jeroen Pauw geen contract meer heeft met BNNVARA. Dit is het gevolg van een voorstel van Pauws productiebedrijf TVBV over de toekomst van de inmiddels gestopte talkshow Pauw. Laatste wijziging: 20 januari 2020, 10:25

NRC meldde vrijdag dat dit voorstel inhield dat het nieuwe contract van Pauw gekoppeld werd aan een verhoging van de vergoeding voor TVBV en ook aan de verplichting voor BNNVARA om in 2020 voor 500.000 euro programma’s van het productiebedrijf af te nemen.

Dit zou als gevolg hebben dat het bedrijf meer omzet zou maken en dus zou Pauw als directeur van TVBV meer verdienen. Dat salaris zou volgens de krant bovenop het geld komen dat de presentator zou ontvangen van BNNVARA voor zijn verdiensten als presentator. Met de constructie zou het wettelijke salarisplafond voor presentatoren, de zogeheten Balkenendenorm van 194.000 euro, omzeild worden.

Volgens de NRC gingen Hox en zijn directiepartner Karin van Gilst niet akkoord met het voorstel. BNNVARA heeft als gevolg hiervan geen contract meer met Pauw, zo bevestigt Hox aan NU.nl

NRC meldt dat Frans Klein, directeur van NPO, vervolgens afspraken maakte met TVBV en Pauw over de nieuwe talkshow Op1, de opvolger van Pauw en Jinek bij de publieke omroep. Onderdeel is dat TVBV de nieuwe avondshow Op1 produceert.

Pauw zelf wil niet reageren tegenover de NRC. “Eerlijk gezegd lijkt het mij onzinnig om te praten over iets wat niet gebeurd is. Er is geen contract, er zijn geen afspraken.” Het besluit om te stoppen zou door hem al “in de zomer” van 2019 zijn genomen, en los staan van de “al dan niet moeizaam verlopen contractbesprekingen”. Pauw zegt “tot op de dag van vandaag” nog in gesprek te zijn met BNNVARA voor mogelijke nieuwe programma’s.

De vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer vragen aan minister Slob (Media, ChristenUnie) opheldering over de deal die het NPO-bestuur maakte met TVBV, het bedrijf van Jeroen Pauw, voor het maken van de talkshow Op1, meldt NRC. Ze willen dat de minister voor eind 2020 een einde maakt aan de Hilversumse ‘sjoemelconstructies’. Hiermee huren publieke omroepen bedrijven van presentatoren in, om het wettelijke salarisplafond te omzeilen.

NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman laat in een reactie aan Spreekbuis.nl weten dat er geen sprake is van een ‘sjoemelconstructie’. “Er is geen sprake van een ‘deal’ tussen de NPO en Jeroen Pauws TVBV om diens bedrijf de productie van Op1 te laten doen. Ook herkennen wij ons niet in het beeld van vermeende ‘sjoemelconstructies’. Al ver vóór het bekend worden van het vertrek van Jeroen Pauw, waren diverse omroepen samen met de NPO bezig om een oplossing te bedenken voor het gat dat Eva Jinek per 1 januari 2020 zou achterlaten. De opvolger van dat programma, wat nu OP1 is gaan heten, zou door meerdere omroepen gemaakt worden, en in dat overleg was in samenspraak reeds bepaald dat Omroep WNL de penvoerder zou worden en dus de onderhandelingen met TVBV voor het produceren van het programma vanaf 1 januari zou gaan voeren.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.