NPO wil Ongehoord Nederland financiële straf geven, maar eerst in gesprek gaan met omroep

De NPO wil omroep Ongehoord Nederland (ON) een financiële straf opleggen voor het 'journalistiek handelen' en het meervoudige stelselmatige overtreden van de Journalistieke Code NPO door de nieuwe omroep. Maar voordat er sancties worden uitgedeeld, wil men eerst met elkaar in gesprek gaan.
Op grond van de Mediawet kan de Raad van Bestuur van de NPO als sanctie ten hoogste 15% van het voor een omroep vastgestelde budget inhouden. ON krijgt jaarlijks ruim 3,6 miljoen euro in vorm van een garantiebudget ter beschikking. Het bedrag van de sanctie kan dus grofweg oplopen tot ongeveer een half miljoen euro.
De omroep is over het besluit van de NPO geïnformeerd. ON noemt het op haar website een ‘frontale aanval op de persvrijheid’ door de NPO.
‘Wij bestrijden de conclusie’
De omroep mag nu eerst reageren op de voorgenomen straf, daarna zal de Raad van Bestuur besluiten of de sanctie daadwerkelijk wordt opgelegd. En, mocht dit het geval zijn, hoe hoog de sanctie dan uitvalt. Een definitief besluit is uiterlijk in de week van 27 juni te verwachten.
Voor Karskens lijkt het al duidelijk wat de conclusie van de Raad zal zijn: ‘Wij bestrijden de conclusies uit het rapport van de NPO-Ombudsman nadrukkelijk. Wij betreuren dat nog voordat ons om een weerwoord is gevraagd de Raad van Bestuur al tot zo’n draconische maatregel wil overgaan.’
Ombudsman: code geschonden
De ombudsman van de NPO heeft na onderzoek geconcludeerd dat verschillende publicaties van omroep Ongehoord Nederland (ON) van de afgelopen maanden de journalistieke code van de publieke omroep hebben geschonden.
‘Journalistieke programma’s bij de publieke omroepen zijn geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik. Dat is bij omroep ON nu met regelmaat wel zo’, schrijft ombudsman Margo Smit in haar conclusie.
Smit noemt onder meer schending van de code op het punt van betrouwbaarheid en daardoor het passief en actief bijdragen aan verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie.
In journalistieke programma’s van ON wordt volgens de ombudsman ruimte gegeven aan aantoonbaar onjuiste informatie. Passief wanneer een presentator niet doorvraagt of aantoonbaar onjuiste informatie geuit door gasten niet tegenspreekt. Actief in eigen teksten van presentatoren of in reportages met aantoonbaar onjuiste opmerkingen en niet-bevraagde aantijgingen.
Praat mee