mgm nvj maart

— woensdag 15 juni 2022, 16:06 | 0 reacties, praat mee

NPO wil Ongehoord Nederland financiële straf geven, maar eerst in gesprek gaan met omroep

NPO wil Ongehoord Nederland financiële straf geven, maar eerst in gesprek gaan met omroep

De NPO wil omroep Ongehoord Nederland (ON) een financiële straf opleggen voor het 'journalistiek handelen' en het meervoudige stelselmatige overtreden van de Journalistieke Code NPO door de nieuwe omroep. Maar voordat er sancties worden uitgedeeld, wil men eerst met elkaar in gesprek gaan. Laatste wijziging: 16 juni 2022, 07:11

Op grond van de Mediawet kan de Raad van Bestuur van de NPO als sanctie ten hoogste 15% van het voor een omroep vastgestelde budget inhouden. ON krijgt jaarlijks ruim 3,6 miljoen euro in vorm van een garantiebudget ter beschikking. Het bedrag van de sanctie kan dus grofweg oplopen tot ongeveer een half miljoen euro.

De omroep is over het besluit van de NPO geïnformeerd. ON noemt het op haar website een ‘frontale aanval op de persvrijheid’ door de NPO.

‘Wij bestrijden de conclusie’
De omroep mag nu eerst reageren op de voorgenomen straf, daarna zal de Raad van Bestuur besluiten of de sanctie daadwerkelijk wordt opgelegd. En, mocht dit het geval zijn, hoe hoog de sanctie dan uitvalt. Een definitief besluit is uiterlijk in de week van 27 juni te verwachten. 

Voor Karskens lijkt het al duidelijk wat de conclusie van de Raad zal zijn: ‘Wij bestrijden de conclusies uit het rapport van de NPO-Ombudsman nadrukkelijk. Wij betreuren dat nog voordat ons om een weerwoord is gevraagd de Raad van Bestuur al tot zo’n draconische maatregel wil overgaan.’

Ombudsman: code geschonden
De ombudsman van de NPO heeft na onderzoek geconcludeerd dat verschillende publicaties van omroep Ongehoord Nederland (ON) van de afgelopen maanden de journalistieke code van de publieke omroep hebben geschonden.

‘Journalistieke programma’s bij de publieke omroepen zijn geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik. Dat is bij omroep ON nu met regelmaat wel zo’, schrijft ombudsman Margo Smit in haar conclusie.

Smit noemt onder meer schending van de code op het punt van betrouwbaarheid en daardoor het passief en actief bijdragen aan verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie.

In journalistieke programma’s van ON wordt volgens de ombudsman ruimte gegeven aan aantoonbaar onjuiste informatie. Passief wanneer een presentator niet doorvraagt of aantoonbaar onjuiste informatie geuit door gasten niet tegenspreekt. Actief in eigen teksten van presentatoren of in reportages met aantoonbaar onjuiste opmerkingen en niet-bevraagde aantijgingen.

Lees ook: TV-recensie: Kritiek van NPO-Ombudsman op Ongehoord Nederland blijkt gericht te zijn aan dovemansoren

Bekijk meer van

NPO

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.