— woensdag 3 maart 2021, 16:09 | 0 reacties, praat mee

WNL-hoofdredacteur Huisjes: ‘Reactie NOS op fake news journaal’ vooral ingegeven door emoties’

"De verklaring van de NOS is uitgebracht op basis van een emotionele reactie, verpakt in een journalistiek oordeel". Zo reageert WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes op de kritiek die hij van de NOS krijgt op het feit dat lijsttrekkers de komende dagen medepresentator zijn van Goedemorgen Nederland. Woensdag greep Thierry Baudet zijn kans door als medepresentator net voordat het Journaal begon te zeggen: "Dan nu het fake news Journaal met Mark Visser". Laatste wijziging: 3 maart 2021, 20:04

Direct na die uitspraak ontplofte de telefoon van Huisjes. NOS-directeur Gerard Timmer en NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff maakten melding van hun ongenoegen. Maar ook Kamerleden en andere kijkers van de uitzending lieten van zich horen.

Tijdens het NOS Journaal heeft Huisjes met de eindredacteur van dienst overlegd dat presentatrice Maaike Timmerman direct na het Journaal afstand zou nemen van de uitspraak van Baudet en hem daar later op zou aanspreken. Dat is ook gebeurd. “Het was iets wat ik ook gedaan zou hebben als ik daar niet op gewezen was”, aldus Huisjes.

Huisjes merkte dat bij de NOS een ‘open zenuw’ is geraakt. “Ik begrijp dat de aantijging van Baudet over fake news voor de NOS erg gevoelig ligt, gezien de geloofwaardigheid die in twijfel wordt getrokken en de onveilige gevoelens die er leven bij journalisten. Bij WNL zijn vanuit de NOS emotionele en beledigende berichten binnengekomen. Dat vind ik niet passend, maar gezien de emoties toch te begrijpen.”

Huisjes vervolgt: “Het staat de NOS vrij om een standpunt in te nemen over de vorm waarin een politicus voor een dag co-host mag zijn bij een van de uitzendingen van WNL. Het is een variant op de vele interviews, debatten en quizvragen in deze verkiezingstijd. Met de vorm wordt beoogd een lijsttrekker in een andere rol te aanschouwen. Het blokkeren van een lijsttrekker in zo’n reeks past niet binnen onze liberaal-democratische beginselen.”

“Voor alle andere lijsttrekkers en vrijwel alle kijkers is de rol van eenmalige co-host bovendien een vorm, die zij begrijpen en leuk vinden. WNL is er in het geheel niet bang voor dat de lijsttrekkers plotseling worden verward met de echte journalistieke presentatoren, of dat hun stellingnames worden verward met feiten.”

“De verklaring van de NOS is uitgebracht op basis van een emotionele reactie, verpakt in een journalistiek oordeel. Hoewel ik zulke emoties begrijp, is de haastig opgestelde verklaring van de NOS geen reden voor WNL om een programma inhoudelijke te wijzigen. Daar gaat de NOS niet over. In de uitzending is ruimschoots weerwerk geleverd op de uitlatingen van lijsttrekker Baudet.”

Het is niet voor het eerst dat zoiets gebeurt, constateert de Volkskrant. Vier jaar geleden kondigde Geert Wilders in Goedemorgen Nederland “het linkse NOS Journaal” aan, wat eveneens tot boze reacties leidde.

Huisjes: “Baudet heeft dat gekopieerd, ja. Hij zou niet het laatste woord krijgen, maar greep gewoon zijn kans. Zoiets kan gebeuren, het is live-tv. Vervelend is het wel. Dit was een beledigende opmerking waarop de presentator van het Journaal niet kon ingaan in zijn bulletin.”

Desondanks is hij niet van plan het format van het programma aan te passen zodat medepresentatoren nooit het laatste woord hebben. ‘Met de meeste mensen kun je afspraken maken waar ze zich aan houden. Met Baudet niet.’

De kwestie is met Baudet na de uitzending niet nabesproken. “Hij moest meteen weg naar Sittard. Ik was al blij dat hij de hele uitzending bleef. Je weet het met Baudet nooit. Hij wil ontregelen. Daar kun je voor weglopen of het onder ogen zien. Dat laatste doen wij. We hadden er rekening mee gehouden dat hij niet zou komen, weg zou lopen of zich niet aan de coronamaatregelen zou houden. In dat laatste geval zou hij niet zijn toegelaten. Was hij weggelopen, dan stond er een politiek redacteur klaar om dat vervolgens aan de kijkers te duiden.”

Huisjes is van mening dat vooral Baudet garen spint bij de gang van zaken. “Hij doet onverwachte dingen en wij reageren daar als journalistiek weer fel op. Dat is precies wat hij wil.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.