banner festival 23

— dinsdag 15 juni 2021, 14:52 | 0 reacties, praat mee

Bredere rol NPO-ombudsman in de nieuwe Mediawet

De rol van ombudsman Margo Smit wordt steviger in de Mediawet verankerd en geduid | Marco Hietberg / NPO

Via de wijziging van de Mediawet wordt volgende maand de positie van de journalistiek ombudsman voor de publieke omroepen steviger geformuleerd. De ombudsman kan vanaf 1 juli oordelen en adviseren over meer dan alleen nieuwsprogramma's. Dat mandaat is opgenomen in de wet. Laatste wijziging: 25 juni 2021, 14:51

Verder wordt de rol van de ombudsman ook duidelijker voor het grote publiek. Huidig ombudsman Margo Smit stelt dat het daar nog weleens aan schortte: het brede publiek wist niet precies wat haar werkterrein was.

“Klagers en vragers konden al bij de ombudsman terecht met opmerkingen over journalistieke programma’s, maar door interne regels vielen programma’s als Kassa of Radar daar tot nu toe buiten”, schrijft de NPO. Nieuwe tekst in de Mediawet maakt een einde aan die onduidelijkheid, aldus Smit.

“Als je als omroepen transparant wilt zijn over hoe je je journalistieke werk doet, moet het ook glashelder zijn waarvoor het publiek bij mij terecht kan. Dat is het nu”, zegt Smit over de aanstaande wijziging.

NPO’s voorzitter van de raad van bestuur Shula Rijxman is blij met de verduidelijking in de wet. Die geeft volgens Rijxman aan dat - zeker in tijden van desinformatie - de politiek de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van de informatievoorziening van de publieke omroep zeer belangrijk vindt.

Rijxman: “De ombudsman is een voor het publiek makkelijk toegankelijke en deskundige schakel daarin, die in volledige onafhankelijkheid haar werk kan doen.”

Jaarlijks krijgt de ombudsman zo’n duizend vragen en klachten naar aanleiding van journalistieke producties van de publieke omroepen. Het overgrote deel (80 procent) wordt tussen publiek en omroep/programma afgehandeld, door het rechtstreeks geven van uitleg en extra informatie of door correctie van fouten of onvolledigheden.

Lees ook het interview dat Villamedia met Margo Smit had over haar nieuwe taken en bevoegdheden

Bekijk meer van

Ombudsman NPO Margo Smit

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.