Bredere rol NPO-ombudsman in de nieuwe Mediawet

Via de wijziging van de Mediawet wordt volgende maand de positie van de journalistiek ombudsman voor de publieke omroepen steviger geformuleerd. De ombudsman kan vanaf 1 juli oordelen en adviseren over meer dan alleen nieuwsprogramma's. Dat mandaat is opgenomen in de wet.
Verder wordt de rol van de ombudsman ook duidelijker voor het grote publiek. Huidig ombudsman Margo Smit stelt dat het daar nog weleens aan schortte: het brede publiek wist niet precies wat haar werkterrein was.
“Klagers en vragers konden al bij de ombudsman terecht met opmerkingen over journalistieke programma’s, maar door interne regels vielen programma’s als Kassa of Radar daar tot nu toe buiten”, schrijft de NPO. Nieuwe tekst in de Mediawet maakt een einde aan die onduidelijkheid, aldus Smit.
“Als je als omroepen transparant wilt zijn over hoe je je journalistieke werk doet, moet het ook glashelder zijn waarvoor het publiek bij mij terecht kan. Dat is het nu”, zegt Smit over de aanstaande wijziging.
NPO’s voorzitter van de raad van bestuur Shula Rijxman is blij met de verduidelijking in de wet. Die geeft volgens Rijxman aan dat - zeker in tijden van desinformatie - de politiek de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van de informatievoorziening van de publieke omroep zeer belangrijk vindt.
Rijxman: “De ombudsman is een voor het publiek makkelijk toegankelijke en deskundige schakel daarin, die in volledige onafhankelijkheid haar werk kan doen.”
Jaarlijks krijgt de ombudsman zo’n duizend vragen en klachten naar aanleiding van journalistieke producties van de publieke omroepen. Het overgrote deel (80 procent) wordt tussen publiek en omroep/programma afgehandeld, door het rechtstreeks geven van uitleg en extra informatie of door correctie van fouten of onvolledigheden.
Lees ook het interview dat Villamedia met Margo Smit had over haar nieuwe taken en bevoegdheden
Praat mee