Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 20 maart 2019, 14:44 | 0 reacties, praat mee

NOS zet robotjournalist in tijdens Provinciale Statenverkiezingen

CC BY-SA 2.0 / Chris Isherwood

De NOS zet woensdag voor het eerst een robotjournalist in bij zijn verslaggeving. Op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen zet een algoritme de uitslag van die verkiezingen per gemeente ‘op papier’. Een fikse taak voor menselijke redacteuren, aangezien Nederland 355 gemeenten telt. Maar voor een virtuele verslaggever is dat in principe een koud kunstje. Laatste wijziging: 20 maart 2019, 14:44

In een persbericht benadrukt de NOS dat het om een experiment gaat. De verkiezingen lenen zich daar namelijk uitstekend voor, vindt plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws Giselle van Can. “Het is een afgebakend onderwerp met gestructureerde cijfers”, zegt ze. “Tot nu to lieten we per gemeente alleen een staatje zien met de uitslag. Met de robot kunnen we van iedere gemeente in Nederland een zelfgeschreven artikel toevoegen. Dat is fijner voor mensen die liever tekst lezen dan zelf grafieken en cijfers interpreteren.”

De robotjournalist van de NOS baseert zijn artikelen op gegevens van het ANP, zoals de naam van de gemeente, het opkomstpercentage en het percentage stemmen dat iedere partij heeft gekregen. De robot stopt die informatie in een sjabloon, een soort voorbeeldartikel. Om ervoor te zorgen dat niet alle artikelen grotendeels hetzelfde worden, kent de robot verschillende synoniemen voor veelvoorkomende termen. Per gemeente zijn er 7200 varianten van een artikel mogelijk. 

De artikelen verschijnen woensdag vanaf 21.00 uur op de website van de NOS.

Bekijk meer van

NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.