website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

NOS zet robotjournalist in tijdens Provinciale Statenverkiezingen

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 20 maart 2019, 14:44

CC BY-SA 2.0 / Chris Isherwood

CC BY-SA 2.0 / Chris Isherwood

Nieuws De NOS zet woensdag voor het eerst een robotjournalist in bij zijn verslaggeving. Op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen zet een algoritme de uitslag van die verkiezingen per gemeente ‘op papier’. Een fikse taak voor menselijke redacteuren, aangezien Nederland 355 gemeenten telt. Maar voor een virtuele verslaggever is dat in principe een koud kunstje.

In een persbericht benadrukt de NOS dat het om een experiment gaat. De verkiezingen lenen zich daar namelijk uitstekend voor, vindt plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws Giselle van Can. “Het is een afgebakend onderwerp met gestructureerde cijfers”, zegt ze. “Tot nu to lieten we per gemeente alleen een staatje zien met de uitslag. Met de robot kunnen we van iedere gemeente in Nederland een zelfgeschreven artikel toevoegen. Dat is fijner voor mensen die liever tekst lezen dan zelf grafieken en cijfers interpreteren.”

De robotjournalist van de NOS baseert zijn artikelen op gegevens van het ANP, zoals de naam van de gemeente, het opkomstpercentage en het percentage stemmen dat iedere partij heeft gekregen. De robot stopt die informatie in een sjabloon, een soort voorbeeldartikel. Om ervoor te zorgen dat niet alle artikelen grotendeels hetzelfde worden, kent de robot verschillende synoniemen voor veelvoorkomende termen. Per gemeente zijn er 7200 varianten van een artikel mogelijk. 

De artikelen verschijnen woensdag vanaf 21.00 uur op de website van de NOS.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.