persveilig seminar

— donderdag 27 oktober 2022, 16:51 | 0 reacties, praat mee

NOS: WK-verslaggeving wordt zeker geen Qatar-promotie

NOS Sport en NOS Nieuws gaan tijdens het WK voetbal in Qatar niet alleen de wedstrijden verslaan, maar ook de situatie in het land duiden. Dat heeft de omroep donderdag bekendgemaakt tijdens een persmoment over het sportevenement dat van 20 november tot en met 18 december plaatsvindt in de oliestaat. Laatste wijziging: 27 oktober 2022, 16:56

Er zijn meerdere verslaggevers en een correspondent namens NOS Nieuws in Qatar om “de ontwikkelingen” in het land te duiden. Bij NOS Sport zullen onderwerpen over de omstandigheden in Qatar “veel meer aandacht” krijgen dan bij een ander WK. Er wordt in de sportuitzendingen niet alleen over voetbal gepraat, maar ook met experts over maatschappelijke onderwerpen.

Promotiemateriaal van het WK voetbal in Qatar wordt bij de NOS niet vanzelfsprekend uitgezonden. Bij het uitzenden van de openingsceremonie en promotievideo’s wordt gekeken naar de “relevantie” van de inhoud, aldus NOS Sport-hoofdredacteur Maarten Nooter.

‘Geen Qatar-promotie’
NOS-directeur Gerard Timmer zegt dat er nooit is overwogen om het WK in Qatar niet uit te zenden. Het is volgens hem “heel raar” om geen verslag te doen van een evenement met dergelijke journalistieke relevantie. Timmer benadrukt dat er “naar boven wordt gehaald wat naar boven moet komen” en dat de verslaglegging zeker geen “Qatar-promotie” wordt.

The Britse krant The Guardian meldde eerder dat sinds de toewijzing van het WK aan Qatar in het land zeker 6500 arbeidsmigranten door verschillende oorzaken zijn omgekomen. Qatar kreeg het WK in 2010 toegewezen. Volgens The Guardian zijn waarschijnlijk veel doden gerelateerd aan het bouwprogramma voor het WK voetbal. Ondanks toezeggingen van Qatar - en “enkele duidelijke verbeteringen” - worden de twee miljoen arbeidsmigranten in het land volgens Amnesty International nog steeds geconfronteerd met problemen “zoals te laat betaalde of onbetaalde lonen”.

Niet kritisch uitgesproken
De KNVB heeft zich tot op heden niet kritisch uitgesproken over de mensenrechtenschendingen in Qatar, al zegt de Nederlandse voetbalbond zich wel al geruimde tijd in te spannen om de situatie van arbeidsmigranten in de oliestaat te verbeteren. Zo heeft de KNVB er bij de FIFA op aangedrongen om getroffen slachtoffers of nabestaanden te compenseren.

Afgevaardigden van het Nederlandse kabinet reizen, tot grote onvrede van een groot deel van de Tweede Kamer, ook naar Qatar. Mogelijk gaat ook koning Willem-Alexander nog. De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, zei de kritiek op het WK deze week in een tv-toespraak helemaal zat te zijn en sprak van een “lastercampagne”.

Lees ook: Dubbelinterview met Arno Vermeulen en Sjoerd Mossou: Nog nooit zo weinig zin in een WK Voetbal

Bekijk meer van

Qatar NOS Sport

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.