— zondag 17 september 2023, 07:28 | 1 reactie, praat mee

Mediawerkers moeten een onlinecursus volgen om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan

De Mediapact-vlaggen op het Mediapark in Hilversum. - © ANP / Jeroen Jumelet

Medewerkers in de audiovisuele media moeten vanaf begin volgend jaar een onlinecursus volgen en voltooien om het grensoverschrijdend gedrag in de sector tegen te gaan. De zogenoemde e-learning is een van de eerste concrete maatregelen die voortkomt uit het Mediapact Respectvol Samenwerken. Laatste wijziging: 17 september 2023, 07:36

Het streven is om de onlinetraining in januari 2024 uit te rollen binnen alle bedrijven in de audiovisuele media. De onlinecursus moet worden gevolgd door zowel interne als externe medewerkers, en van redacteuren tot alle leidinggevenden. Dat heeft het mediapact, waarin zes grote mediabedrijven samenwerken, zaterdag gemeld.

Het pact kwam tot stand na de misstanden achter de schermen van het programma The Voice of Holland. Sindsdien zijn er meer incidenten van grensoverschrijdend gedrag in de mediasector aan het licht gekomen, onder meer bij de talkshow De Wereld Draait Door en op de redactie van NOS Sport.

‘Respectvol samenwerken’
De cursus moet een cruciale rol gaan spelen bij het vergroten van kennis en het stimuleren van begrip voor elkaar binnen de creatieve industrie, aldus een woordvoerder van het mediapact: “Met deze e-learning streven we ernaar om gezamenlijke normen en waarden te definiëren, zodat we allemaal op eenzelfde manier respectvol kunnen samenwerken.”

In de onlinecursus wordt ook behandeld hoe medewerkers elkaar op de werkvloer kunnen aanspreken op ongewenst gedrag.

De mediabedrijven dragen vervolgens zelf de verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat iedereen binnen het bedrijf de lessen doet en afrondt. “In de loop van het jaar zullen we de training evalueren”, aldus de woordvoerder.

Het mediapact-convenant is ondertekend door RTL, Talpa Network, de NPO, mediabedrijven EMG en NEP en De Nederlandse Content Producenten (NCP). Het is voor het eerst dat al deze partijen op deze manier de handen ineen slaan.

Eerder werd al aangekondigd dat er jaarlijks een evenement wordt georganiseerd waarop de branche de plannen en voortgang rondom het pact zal evalueren en naar buiten brengen. Dit jaar is deze dag op 27 september. Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag, zal aanwezig zijn. Ook het nieuwe bestuur van Mores, het meldpunt voor ongewenst gedrag, zal zichzelf hier presenteren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 18 september 2023, 14:51

Klink gek maar vele hebben het eingelijk aan hun eigen te danken dat ze dus zover zijn gezakt dat ze elkaar op elke wisse wasje gaan beschuldigen van ongewenst gedrag.

Misschien zou het wenselijk zijn gelijk met deze belachelijke cursus een een cursus over alcohol misbruik in de journalistiek en op de werkvloer te starten.
Als fotojournalist heb ik veel mee gemaakt maar zowel mannen als vrouwen geven na veel te veel alcoholisch versnaperingen te hebben genuttigd elkaars gezelschap op te zoeken.
Dus mijn inziens ligt hier een deel van de oplossing en zoals ik altijd zij"blij met je tengels van een andermans vrouw maar voor al een man af.
Heeft elkaar de hand en vlieg zeker niet elkaar om de nek staat zo slordig,maar het komt van beiden kanten voor als de één of ander er zelf aanleiding toe geeft of zo gezien wordt.
Zeker als er veel met elkaar wordt gewerkt is het ongewenste gedrag vaak moeilijk te zoeken waar dus de Frans ligt.
Gelukkig heb ik me nooit zo uitgelaten sterker nog bleef bewust bij dit soort vrouwen en mannen ver uit de buurt.
Daar wilde ik mijn reputatie niet aan te gronden richten.
Jammer dat het zover..moest komen maar ach zo’n cursus levert weer geld op ,maar of dit zou leiden tot een betere verstandhouding in welk bedrijf dan ook betwijfel ik ten zeerste zeker als men dus niet het nodige alcoholgebruik af remt.
Dus heren en dames wie de schoen past tja de rest hierbij u dus niet uit te leggen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.