— maandag 13 juni 2022, 09:42 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse Sport Pers: ‘Sport Media Awards in Qatar voelt als middelvinger’

The Halo Effect van Andrej Isakovic, winnaar in de categorie Photo (Action) tijdens de AIPS Sport Media Awards - © Andrej Isakovic/AFP

Er zouden geen prijsuitreikingen en congressen van de AIPS (Internationale Sport Pers Vereniging) moeten zijn in landen waar de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid niet worden gewaarborgd. Dat laat de Nederlandse Sport Pers (NSP) desgevraagd aan Villamedia weten. Die conclusie werd genomen naar aanleiding van het besluit van AIPS om de Sport Media Awards 2022 afgelopen zondag plaats te laten vinden in Doha, Qatar. Laatste wijziging: 13 juni 2022, 10:24

‘We waren zeer verrast door dit recente besluit”, zegt Gerard den Elt, algemeen secretaris NSP. ‘Het is een overvaltactiek geweest; landen zijn niet geïnformeerd dat dit eraan zat te komen’, voegt NSP-voorzitter Marco Knippen toe.

De Nederlandse Sport Pers maakt zijn uiting concreet in een motie die ze neer willen leggen op het najaarscongres van de AIPS in oktober dit jaar in Rome. Er is hoop op bredere steun van voornamelijk West-Europese landen. ‘Eerdere samenwerking, naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne begin dit jaar, heeft er voor gezorgd dat er geen Russische en Belarussische invloeden meer zijn in de bestuursorganen van AIPS’, licht Den Elt toe.

Vorig jaar was er al discussie, aangewakkerd door de NSP, over hoe de Sport Media Awards bekostigd worden door onder andere het perscomité van Qatar. ‘Het voelt als een middelvinger dat het een jaar later ook nog daar gehouden gaat worden’, aldus Knippen.

Vanuit het bestuursorgaan van de NSP ging niemand naar de prijsuitreiking in Doha, noch werd de livestream bekeken. Nederlandse finalisten waren er al niet. Op persoonlijke titel was er (mogelijk) wel een Nederlands jurylid aanwezig, maar met jurybenoemingen heeft de NSP geen bemoeienis.

President AIPS verdedigt keuze
Tijdens de bespreking van bovenstaande conclusies op woensdag 8 juni heeft Gio Lippens, het Nederlandse bestuurslid van AIPS Europe, laten weten dat hij achter de stellingname van de NSP en het gevolg dat eraan wordt gegeven staat.

Het NSP bestuur is tijdens die vergadering niet gestuit op begrip van AIPS-president Gianni Merlo. Via videoverbinding verdedigde hij de keuze voor Qatar. ‘Wij moesten maar veranderen van standpunt en we zijn tijdens het gesprek niet nader tot elkaar gekomen’, zeggen de bestuursleden.

Volgens Merlo zou naar dit soort landen toegaan juist verandering op gang kunnen brengen. Den Elt en Knippen zijn een andere mening toegedaan. ‘Dit gaat niet over de journalistieke plicht om ergens verslag te doen waar je ook nog kritisch kunt zijn; dit is een eigen feestje’, stelt Den Elt. ‘Een feestje dat bovendien gegeven wordt in een van de beruchte stadions, het Khalifa-stadion. We moeten niet dansen op het graf van arbeidsmigranten’, valt Knippen hem bij.

Benarde situatie genomineerden
AIPS is het overkoepelde orgaan van nationale federaties van sportjournalisten. Zij geeft perskaarten uit om internationaal als sportjournalist te kunnen werken, waarbij je kunt denken aan grote evenementen zoals de Olympische Spelen en het WK voetbal

Dat zo’n invloedrijke journalistieke organisatie deze keuze maakt, is volgens Den Elt en Knippen extra schrijnend. Knippen: ‘Het creëert ook een compromitterende situatie voor de genomineerde journalisten. Zij moeten nu bepalen of ze in zo’n land aanwezig willen zijn voor het in ontvangst nemen van hun journalistieke prijs.’

De motie wordt eerst neergelegd bij AIPS Europe en begin juli ingediend bij het mondiale AIPS-hoofdbestuur. Moties zijn zeldzaam op AIPS-congressen en de NSP wil dan ook niet teveel speculeren. “Landen zullen uiteindelijk stemmen maar het gaat voor ons vooral om het positioneren op moraal-ethisch vlak”, aldus Den Elt en Knippen. ‘Het is een uiting, ook belangrijk zonder resultaat.’

Bekijk meer van

Qatar NPS

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.