word studentlid

— maandag 24 augustus 2020, 09:54 | 4 reacties, praat mee

NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff: ‘Soms moet je je verdedigen’

Als hoofdredacteur van NOS Nieuws loopt Marcel Gelauff al negen jaar op eieren. Eén ‘verkeerd’ woord en zijn critici zien hun oordeel opnieuw bevestigd. Ondertussen krijgen zijn plopkappers het steeds moeilijker. Een gesprek over veiligheid, solidariteit en diversiteit. ‘Als wij niet om bronnen van kleur mogen vragen, hoe moet het dán?

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Klaartje Jaspers, 24 augustus 2020, 14:34

Met alle respect voor een moeilijke baan, maar Gelauff wordt hier wel neergezet als een laffe laatdunkender. Tergende zinnen als ‘Het gaat heel goed met ons en ik heb zelf geen enkele behoefte om die discussie op sociale media aan te gaan (...)’ halen mij toch enig bloed onder de nagels vandaan. Over welk zelfinzicht heeft hij het dan? Je zou concrete conclusies verwachten, en concrete maatregelen - niet op afkomst of kleur, maar op inhoud. Zo heeft NOS blijkbaar een service waarmee je ze kan attenderen op fouten, maar heb ik daar vooralsnog nooit respons op gekregen. Als je dat soort zelfreinigende rituelen niet hoog houdt, waarom durf je dan dat soort zelfinzicht dan te claimen? Jammer. Had er graag meer over gehoord.

Klaartje Jaspers, 24 augustus 2020, 15:54

(met excuses voor de tikfouten)

J.C. Roodenburg, 24 augustus 2020, 16:33

Ik zit ook niet meer op Twitter. Veel te veel anonymi. Trouwens wel een goed interview. Kritisch en informatief, zeg ik als als oude lul die rechts is geworden.

Hans Izaak Kriek, 24 augustus 2020, 23:43

Het is de toon die de muziek maakt. Ik was zelf politiek presentator, verslaggever sociaal economie van 1975 - 1995 voor Tros Aktua en Tros Kamerbreed. Ik kan er enigszins over meepraten en stel vast dat er veel is verandert bij vooral het NOS Journaal. Mijn boek De Patatbalie werd gepubliceerd in maart 2014 en het beschreef al de veranderingen die ik zag in die tijd. Liep een jaar rond op het Binnenhof en interviewde meer dan 30 collega’s, politici, spindoctors en voorlichters. Een van de politieke redacteuren verteld mij toen dat de belangrijkste verandering lag om niet eerst feiten te checken, maar vooral INTERNET FIRST. Ook het hoor en wederhoor mis ik bij de Op! praatprogramma’s en ook veel te veel dezelfde mensen. Zelf was ik een enorme nieuwsmaker durf ik te zeggen, maar nieuws maken is er tegenwoordig nauwelijks bij. Maar goed, het is wat het is en daar moeten luisteraars en kijkers het maar mee doen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.