persveilig seminar

— maandag 7 december 2020, 10:56 | 4 reacties, praat mee

NOS onderzoekt stappen tegen kopie Journaal door Extinction Rebellion

2019: actievoerders van Extinction Rebellion blokkeren de Ceintuurbaan in Amsterdam om aandacht te eisen voor de klimaatcrisis | ANP

De NOS is verbaasd over twee vacatures van Extinction Rebellion, waarin een ontwikkelaar en scriptschrijver worden gevraagd voor "een letterlijke kopie van het NOS-journaal". In dat journaal wil milieu-actiegroep laten zien hoe de NOS de klimaatcrisis als echte crisis zou moeten brengen. De NOS onderzoekt de mogelijkheid van juridische stappen, stelt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. Laatste wijziging: 8 december 2020, 08:59

Naast een journaal, waarbij de actiegroep de studio en stijl “fysiek of digitaal” wil namaken, wordt geworven voor een webbouwer die niets minder dan “een natuurgetrouwe kopie van de NOS website” moet maken. De vacatures staan tussen tientallen andere vrijwilligersklussen.

De website moet tussen 7 en 16 december klaar zijn; de nagemaakte journaaluitzending zou uiterlijk 20 december afgerond moeten zijn, voor uitzending op de nepsite. Dit 5 voor 8 Klimaat-Journaal moet in vijf minuten uitleggen hoe de NOS de klimaat- en ecologische crisis zou moeten verslaan, aldus de actiegroep.

De website moet verder gevuld worden met “alternatieve content [..] voor alle nieuwsrubrieken die ook op de echte NOS site te vinden zijn”. Gelauff noemt het “ongelooflijk, hoe ver dit gaat.” Hij stelt dat de plannen “natuurlijk alle perken te buiten gaan.”

Actiegroepen liften vaker mee op vormgeving van journalistieke instituten: Greenpeace maakte elf jaar geleden de Telegraat (rond overbevissing) en vorig jaar werd een nep-Washington Post verspreid waarin het aftreden van Trump werd aangekondigd.

Die krant ging ook gepaard met een gelijkende website. Dezelfde actiegroep verspreidde in 2008 ruim 1 miljoen nepkranten met de vormgeving van de New York Times.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Wim Guiking, 7 december 2020, 12:29

Kinderachtig om hier zo tegen tekeer te gaan, en nog wel vooraf! Laat die gasten lekker kicken met hun eenmalige Journaal-kopie. En wees vereerd dat ze het NOS Journaal kiezen om na te maken.

Jan Halkes, 7 december 2020, 15:07

Het lijkt me dat Gelauff drie goede redenen heeft om actie tegen Extinction Rebellion

Jan Halkes, 7 december 2020, 15:25

te ondernemen:
1. Ook al zou hij zich neutraal willen opstellen tegenover de doelstellingen van Extinction Rebellion dan nog is actie noodzakelijk om kijkers duidelijk te maken dat het hier om nep-nieuws gaat, niet afkomstig van de NOS Journaal redactie
2 Als hij niet sympathiseert met de doelstellingen van Extinction Rebellion dan moet hij het ook niet goed vinden dat die club nep-nieuws verspreidt.
3. Als hij wel sympathiseert met Extinction Rebellion dan is actie ook noodzakelijk om er zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan te geven.
De mogelijkheid dat Extinction Rebellion uit een stelletje pubers bestaat, zoals Wim Guiking suggereert, moet, lijkt mij, geen rol spelen in de afweging van Gelauff.

Paul Hendriksen, 7 december 2020, 16:45

Heel boeiend om te zien hoe de NOS hoofdredactie zich het hoofd op hol laat brengen door een vrijwilligersvacature op de website van Extinction Rebellion. Te prijzen valt dat ze XR serieus neemt. Tegelijk zou het de NOS sieren als ze voorafgaand aan dreigen met juridische stappen contact zou opnemen met XR om te verifiëren waar op het spectrum deze voorgenomen actie zit: van een satirische plaagstoot tot een soort vijandige overname. Afgaand op aankondigingen van XR zouden Gelauff c.s. dat komende woensdag al in een live gesprek helder kunnen krijgen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.