persveilig seminar

— woensdag 19 augustus 2020, 13:31 | 0 reacties, praat mee

NOS overweegt aanpassen ‘divibase’

© ANP / Jerry Lampen

De NOS overweegt de afkomst van mogelijke bronnen uit zijn zogenoemde ‘divibase’ te halen. De diversiteitsdatabase waarin onder meer de sekse en afkomst van deskundigen in genoemd werd, kwam begin maart onder vuur te liggen. Ondanks kritiek besloot de NOS de database te blijven gebruiken.

“Waar we nu over denken, is of we hem moeten integreren in andere bellijsten. En misschien de kolom ‘land’ weghalen, daar hebben we het nog over”, vertelt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff deze week in het tijdschrift EW. Het tijdschrift wijdt tien pagina’s aan de agressie en het geweld waar verslaggevers van de nieuwsomroep steeds vaker mee te maken krijgen.

In de divibase was zoeken op de herkomst van bronnen al niet mogelijk, stelt Gelauff in het artikel. Zoeken in de database kan alleen op naam en specialisme. Anders dan de eerder dit jaar afgeschafte ‘divibokaal’, een lollig bedoelde woordelijke onderscheiding voor de meest diverse reportage, wil Gelauff de diversiteitsdatabase behouden.

“Wat is er zo onoorbaar aan zo’n bestand?!” aldus Gelauff. “Als het niet vanzelf gaat om andere mensen in je berichtgeving te krijgen, dan moet je je best ervoor doen. Hetzelfde geldt als je meer deskundigen buiten de Randstad wil, of een mannelijke officier van justitie. Want dat zijn meestal vrouwen. Als hun expertise niet in orde zou zijn, stoppen we ze niet in het onderwerp. Maar afkomst speelt wel een rol, want je wil die bredere blik geven.”

Bekijk meer van

NOS Marcel Gelauff

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.