training eu starters

— maandag 14 februari 2022, 13:31 | 0 reacties, praat mee

Extinction Rebellion wil dat NPO Ombudsman zich over klimaatverslaggeving NOS buigt

Het logo van XR Nieuwsmedia. De groep beticht Nederlandse media ervan klimaatverandering in de berichtgeving bewust te onderschatten en te relativeren.

Een uit actiegroep Extinction Rebellion voortgekomen "gemeenschap van bezorgde burgers en journalisten" XR Nieuwsmedia gaat een klacht indienen bij de Ombudsman voor de publieke omroepen Margo Smit. Volgens de klagers is klimaatverslaggeving bij de NOS 'ondermaats' en leeft de nieuwsorganisatie de journalistieke code van de NPO onvoldoende na. Laatste wijziging: 4 maart 2022, 09:00

XR Nieuwsmedia wil volgens de klacht (hier te lezen) dat Smit de NOS-verslaggeving toetst op basis van enkele criteria.

Onder meer bemensing (met andere woorden, maakt de NOS voldoende mensen vrij voor het onderwerp), het gebrek aan een zelfstandige categorisering in het nieuws (zodat klimaatnieuws nu binnen ‘binnenland’ of ‘buitenland’ wordt ondergebracht), de frequentie van aandacht voor klimaatnieuws in het algemeen en beschuldigingen van vermeende framing via koppen en wie er in het kader van wederhoor voor stukken aan het woord komt.

Volgens XR Nieuwsmedia ontkennen Nederlandse media consequent de ernst van klimaatverandering en blijven het onderwerp en de maatschappelijke impact onderbelicht. Bij overstromingen en hittegolven zouden media de link met klimaatverandering “helemaal niet benoemen of juist relativeren”.

Uiteenlopende meningen aan het woord laten zou volgens de groep verder geen recht doen aan de brede wetenschappelijke consensus die er bestaat rondom klimaatverandering.

Margo Smit laat weten dat de klacht - in lijn met de officiële procedure - eerst aan de NOS ter reactie wordt voorgelegd. Die mag daar uiterlijk zes weken over doen. “Mocht er geen antwoord komen of mocht de klager met een antwoord niet tevreden zijn, dan kan de ombudsman overwegen een onderzoek in te stellen”, aldus Smit.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.