banner festival 23

— maandag 8 mei 2023, 14:58 | 0 reacties, praat mee

NOS trekt Ruslandcorrespondent Iris de Graaf terug: ‘Werd vaker lastiggevallen door veiligheidsdiensten’

© Patrick Harderwijk

De hoofdredactie van de NOS heeft besloten om haar vaste correspondent in Rusland, Iris de Graaf, terug te laten keren naar Nederland. 'We merken dat Iris in Moskou op steeds intimiderender wijze wordt bejegend vanwege haar werk voor de Nederlandse televisie.' Laatste wijziging: 9 mei 2023, 09:21

‘In een toch al gespannen situatie voor journalisten zijn een paar recente gebeurtenissen, waaronder een langdurige ondervraging op de luchthaven van Moskou over het Internationaal Strafhof in Den Haag, aanleiding voor de hoofdredactie om een nieuwe afweging te maken over haar veiligheid. De conclusie is dat de situatie voor Iris – als meest zichtbare Nederlandse correspondent in Moskou – te onberekenbaar is om de risico’s goed in te schatten’, laat de hoofdredactie van de NOS maandag in een verklaring weten.

De Graaf werkt sinds 2020 als correspondent in Moskou. Al bij het begin van haar correspondentschap lagen de autoriteiten in Rusland dwars: door onduidelijke redenen werden er enkele maanden geen accreditaties voor buitenlandse correspondenten uitgegeven.

Nadat De Graaf eindelijk in Moskou arriveerde, werd het klimaat voor (buitenlandse) correspondenten algauw grimmiger door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Bij het uitbreken van de oorlog vertrok De Graaf op stel en sprong vanuit Rusland, omdat het onduidelijk was wat de consequenties waren van de oorlog voor de buitenlandse pers, vertelde ze in een interview aan de Volkskrant. Voor het gebruik van het woord ‘oorlog’ hing (buitenlandse) journalisten een celstraf van vijftien jaar boven het hoofd.

Na enige tijd keerde ze terug naar Moskou, maar desondanks bleef het moeilijk om journalistiek te bedrijven vanuit een land waar de persvrijheid steeds verder in de knel raakt. Tal van resterende onafhankelijke media verlieten na het uitbreken van de oorlog het land omdat hen het werken feitelijk onmogelijk was gemaakt.

Verslechterde omstandigheden
De omstandigheden voor (buitenlandse) journalisten in Rusland zijn verder verslechterd nadat Evan Gershkovich, correspondent voor de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, onlangs werd gearresteerd op verdenking van spionage - de eerste keer sinds de Koude Oorlog dat er in Rusland een buitenlandse correspondent werd gearresteerd. Gershkovich hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd. Gershkovich, zijn werkgever en de Amerikaanse overheid ontkennen de Russische beschuldigingen. Het beroep tegen het voorarrest van Gershkovich werd door de rechtbank in Moskou afgewezen.

Veel buitenlandse journalisten in Rusland lopen het risico op een jarenlange celstraf, benadrukt de hoofdredactie van de NOS. De Graaf werd daarbij ‘bij het maken van televisiereportages steeds vaker lastiggevallen door de veiligheidsdiensten’. Daarnaast is de relatie tussen Nederland en Rusland in de afgelopen tijd flink verslechterd. Tegenover het AD zei De Graaf dat 2022 ‘het zwaarste jaar van mijn leven’ was.

De Graaf zal over Rusland en de oorlog in Oekraïne blijven berichten, maar dan - noodgedwongen - vanuit Nederland. Haar collega-correspondent en freelancer Geert Groot Koerkamp zal vooralsnog vanuit Rusland blijven werken. ‘Geert ondervindt niet dezelfde problemen als Iris. Niettemin monitort de hoofdredactie – in samenspraak met Geert zelf – ook zijn situatie nauwlettend.’

De fascinatie voor Rusland kreeg De Graaf via haar Russische oma. Haar moeder maakte met haar oma enkele reizen naar de Sovjet-Unie, en vertelde daar thuis over aan De Graaf. Ze studeerde Russisch en woonde een tijdje in Sint Petersburg voordat ze bij de NOS solliciteerde. Toen de post in Moskou vacant kwam, besloot ze te solliciteren. In haar tijd in Moskou was De Graaf in haar eentje: haar partner kreeg geen Russisch visum.

Voor haar werkzaamheden werd De Graaf door Harper’s Bazaar uitgeroepen tot ‘Woman of the Year’, het radioprogramma De Taalstaat (NPO Radio 1, KRO-NRCV) noemde haar de ‘Taalstaatmeester’ van het jaar 2022 voor haar ‘rijke taalgebruik’. De Rijksuniversiteit Groningen riep haar uit tot Alumnus van het Jaar.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.