— vrijdag 18 juli 2014, 14:01

Noemen naam leidt toch tot gevolgen

Journalist Philip de Witt Wijnen wordt mogelijk aansprakelijk gesteld voor tienduizenden euro aan vermeende geleden schade. Dat blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof Amsterdam, naar aanleiding van een artikel in zakenblad Quote. Daarin noemde De Witt Wijnen een voormalige werknemer van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) bij zijn voor- en achternaam. De man kreeg voor valsheid in geschrifte tijdens het onderzoek naar fraude bij RDM een maand voorwaardelijke celstraf. De man houdt vol onschuldig te zijn. Eerder spande deze Marcel B. al een zaak aan vanwege een boek dat De Witt Wijnen schreef, maar kreeg daar van de rechter geen gelijk. In hoger beroep is nu vastgesteld dat B's privacy is geschonden, meldt De Financiële Telegraaf. Mogelijk claimt B. een ton van de journalist en uitgever Quote. Laatste wijziging: 25 augustus 2014, 13:58

Het Persvrijheidsfonds en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hekelen de uitspraak, die de vrijheid van journalisten “aanmerkelijk beperkt en bovendien niet op de wet is gestoeld.”

De Witt Wijnen stelt tegenover DFT dat hij van de uitspraak is geschrokken maar zeker in cassatie zal gaan. “Er is geen wet die journalisten verbiedt de naam van een verdachte te publiceren. Ik vond zijn naam relevant, omdat hij als boekhouder verdachte was in een omvangrijke financiële fraudezaak. [..] Ik verwacht van de Hoge Raad een principiële uitspraak in deze zaak. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Bekijk meer van

Quote Persvrijheidsfonds NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.