— donderdag 15 juli 2010, 10:18 | 1 reactie, praat mee

NMa legt miljoenenboete op aan Wegener

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft het uitgeversconcern Wegener een boete van 19 miljoen euro opgelegd wegens het overtreden van voorwaarden die zijn gesteld aan de overname van de VNU Dagbladengroep in 2000. Daarin werd bepaald dat beide dagbladen zelfstandig zouden opereren, maar de NMa constateerde dat er inhoud wordt gedeeld, nieuwsgaring wordt afgestemd, onderlinge afhankelijkheid bestaat en er in essentie sprake is van één nieuwsorganisatie. Laatste wijziging: 15 juli 2010, 16:18

Omdat de NMa enkel instemde met de overname na Wegeners toezegging dat de kranten zelfstandig zouden blijven opereren - iets dat de NMa high trust noemt - tilt de toezichthouder zwaar aan de overtreding. Dat verklaart de hoogte van de boetes, aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa. Dat de situatie al sinds 2002 bestaat en Wegener in de ogen van de NMa daarmee jarenlang in overtreding is, weegt eveneens zwaar mee.

Daarnaast is aan vijf (voormalige) leidinggevenden binnen dagbladen BN/De Stem en PZC boetes opgelegd voor een totaal van 1,3 miljoen euro. De individuele bedragen variëren van 150.000 tot 350.000 euro. Wegener moet verder binnen vijf jaar alsnog aan de voorwaarden voldoen, anders dreigt - met een dwangsom van 1 miljoen euro per kwartaal - nóg een gemaximeerde boete van 20 miljoen euro.

De uitgever noemt de opgelegde boetes in een reactie ‘volstrekt buitenproportioneel’ - zeker gezien PZC’s jaaromzet van nog geen 9 miljoen euro over 2009. De NMa bemoeit zich volgens Wegener met de redactionele onafhankelijkheid en bedreigt zo de persvrijheid. “Beide dagbladen verschijnen nog altijd in Zeeuws-Vlaanderen als zelfstandige titels met een gezamenlijke oplage van 21.000 exemplaren”, stelt Wegener. De uitgever erkent dat in de regio Zeeuws-Vlaanderen redactioneel wordt samengewerkt.

Gelet op de omvang van Wegeners activiteiten in Zeeuws-Vlaanderen heeft de uitgever geen begrip voor de omvang van de boetes. De uitgever wijst op de toch al beroerde economische tijden voor dagbladen: “Wegener [is] van mening dat het opleggen van boetes met een dergelijke hoogte niet getuigt van enig begrip voor de branche, de toekomst van regionale dagbladen en daarmee de pluriformiteit van de pers.”

De uitgever gaat tegen de boetes in beroep.

Bekijk meer van

Wegener

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Flip Feij, 15 juli 2010, 09:41

Dit is een heftig bericht, dat aanhangers van pluriformiteit dagelijkse nieuwsvoorziening in onze provincie met zorg moet vervullen. Ook zijn er veel vragen over bijv. timing en werkwijze NMa en voor- en nadelen voor Zeeuwse publiek en misschien zelfs over functioneren van de samenleving zelve. Oud-PZC medewerker Gremberghe weet nog hoe het is gegaan met die fusie, Zie zijn weblog: http://tinyurl.com/ycbvwaw

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.