training eu starters

— vrijdag 13 november 2020, 09:44 | 0 reacties, praat mee

NLPO: advies lokale media “stap in de goede richting”

© Piet den Blanken / ANP

Marc Visch, directeur van de NLPO, de brancheorganisatie voor de lokale omroepen, noemt het advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur (RvC) om de financiering voor lokale omroepen te verhogen "duidelijk een stap in de goede richting". Laatste wijziging: 13 november 2020, 13:24

Voor de basisfinanciering van publieke lokale omroepen is volgens de raden zo’n 21 miljoen euro extra nodig. Voor het versterken van lokale en regionale media in de breedte door het instellen van mediafondsen en het investeren in journalistiek talent is 15 miljoen euro extra nodig. Een deel van dit geld is nu volgens het advies al op incidentele basis beschikbaar. 

“Het is hartstikke mooi dat er eindelijk gehoor wordt gegeven aan onze oproep, omdat lokale omroepen een bijzondere positie in het publieke mediabestel hebben. Ze moeten het al jaren doen met veel te weinig middelen die voor het behalen van de wettelijk vastgestelde doelen essentieel zijn. Wat ons betreft is het nu aan het volgend Kabinet om door pakken. Als je kijkt naar de regionale en landelijke publieke omroepen, dan gaat het om een klein bedrag. En het zou me niet verbazen als we in goed overleg de komende jaren tot meer mooie dingen kunnen komen.”

De NLPO is geen voorstander van het advies van de raden om de financiering van het gemeentefonds naar de mediabegroting over te hevelen. “We hebben op zich geen bezwaar tegen een financiële band tussen de omroepen en de gemeenten. Maar wij vinden dat dat aanvullend moet zijn. We zijn dus vooral voorstander van een stevige basisfinanciering vanuit het Rijk. Dat kan de continuïteit en onafhankelijkheid borgen. Maar daarnaast is er niets op tegen dat de gemeenten zich (voor een deel) ook verantwoordelijk blijven voelen voor de lokale omroep”, aldus Visch.

Bekijk meer van

NLPO Marc Visch

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.