website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Lokale omroepen missen daden bij minister Slob

Dolf Rogmans — Geplaatst op dinsdag 26 juni 2018, 12:04

Nieuws De lokale omroepen verenigd in de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) zijn blij met het belang dat minister Arie Slob (Media) hecht aan lokale journalistiek, maar missen enige toezegging over geld dat nodig is om die mooie woorden concreet te kunnen maken. Dat zegt Marc Visch, directeur van de NLPO in reactie op een brief aan de Tweede Kamer van Slob over lokale omroepen.

Gemeenten in Nederland krijgen een bedrag per inwoner voor de lokale omroep. In 79 procent van de gemeenten gaat er geld naar een omroep. Slob wil proberen dat percentage omhoog te krijgen, schrijft hij aan de Kamer.

Zijn probleem is echter dat het geld voor de lokale omroepen wordt verdeeld door zijn collega van Binnenlandse Zaken in samenwerking met de VNG. Hij schrijft wel te gaan aandringen op een betere besteding van het geld.

Visch: ‘Wij vinden dat de minister daar krachtiger in kan en moet optreden. Wij worden nu van het kastje naar de muur gestuurd. Veel tijd hebben we niet want een aantal succesvolle lokale omroepen, zoals Regio8 in de Achterhoek en 1Twente Enschede, hebben het financieel erg moeilijk’.

Bijkomend probleem is dat het bedrag voor kleine gemeenten veel te laag is. ‘Het gaat om dubbeltjes en kwartjes. In een grote stad als Amsterdam levert dat een aardig budget op, maar in de meeste gemeenten niet. Daarom pleiten wij voor een vast bedrag en daarna pas een bedrag per inwoner. Maar daar schrijft Slob niets over’, aldus Visch.

Lees ook:
- Brief minister over lokale omroepen

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.