— dinsdag 1 februari 2022, 13:49 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe wet Myanmar bestraft gebruik vpn-techniek; 1 jaar sinds machtsovername

Vrijwel lege straten in Rangoon op 1 februari. In de verte de Schwedagonpagode, Myanmars grootste tempel. Veel mensen bleven op de verjaardag van de coup uit protest thuis. | EPA

De militaire junta in Myanmar heeft een nieuwe wet bekendgemaakt, dat het gebruik van vpn-techniek strafbaar stelt. Persvrijheidsorganisaties vrezen de impact van het voorstel op de journalistiek. Via een zogeheten virtual private network is het mogelijk om internetverkeer af te schermen en internetblokkades te omzeilen. Laatste wijziging: 1 februari 2022, 13:56

Dat derden niet kunnen meekijken met zulk versleuteld verkeer is - voor de junta - nu net het probleem. Na de coup, vandaag exact een jaar geleden, werd onder meer toegang tot diverse sociale mediasites als Facebook, Instagram en Twitter aan banden gelegd.

Activisten en journalisten gebruikten vpn’s om zulke sites via een omweg toch te bezoeken. Via de nu voorgestelde wetgeving wordt het omzeilen van internetblokkades strafbaar gemaakt met tot drie jaar cel en een boete van 5 miljoen kyat, omgerekend ruim 2500 euro.

Om vpn-verkeer te kunnen detecteren moeten de autoriteiten gedetailleerd inzage hebben in internetverkeer van burgers en bedrijven. Volgens burgerrechten- en persvrijheidsorganisaties heeft dat een verder verkillend effect op de vrijheid van meningsuiting in Myanmar en beperkt het vrije nieuwsgaring.

Een consultatieronde over de plannen liep afgelopen januari af. Voor invoering is verder geen debat nodig.

Bekijk meer van

Myanmar

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.