website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Reuters-journalisten in Myanmar zeven jaar de gevangenis in

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in gevangenschap op maandag 3 september 2018, 09:47

Reuter-journalist Wa Lone na de uitspraak van de rechter

Reuter-journalist Wa Lone na de uitspraak van de rechter - © Lynn Bo Bo / EPA

Nieuws Een Myanmarese rechter heeft maandag twee Reuters-journalisten schuldig bevonden wegens het schenden van geheimhoudingswetgeving. Het duo kreeg zeven jaar cel opgelegd.

Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28) deden onderzoek naar de moord op tien Rohingya-jongens en andere misdaden begaan door soldaten, toen ze in december vorig jaar werden gearresteerd.

Na hun arrestatie gaf het leger de moorden in kwestie toe, maar dat weerhield de rechter er niet van de journalisten te veroordelen.

Wa Lone sprak na het oordeel van de rechter met vrienden en journalisten “We weten wat we hebben gedaan. We weten dat we niets verkeerd hebben gedaan.  Ik ben niet bang. Ik geloof in rechtvaardigheid, democratie en vrijheid.” Zijn werkgever, persbureau Reuters kwam met een verklaring. “Vandaag is een treurige dag voor Myanmar, Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo en de pers wereldwijd”, reageerde Reuters-hoofdredacteur Stephen J. Adler. De komende dagen wordt een besluit genomen hoe verder te gaan.

Persvrijheidsorganisaties, de Verenigde Naties en de Europese Unie eisen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de twee journalisten. Meer bij Reuters

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.