NVJ compleet lid

— vrijdag 14 mei 2021, 08:38 | 0 reacties, praat mee

Journalist in Myanmar veroordeeld tot drie jaar cel

Journalist in Myanmar veroordeeld tot drie jaar cel
Boze demonstranten tijdens een protest tegen de militaire coup in Myanmar. - © EPA / STR

Een journalist in Myanmar is woensdag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf vanwege zijn werk. Min Nyo is de eerste journalist die is veroordeeld op basis van wijzigingen in het wetboek van strafrecht. Volgens critici beperken die wijzigingen de vrijheid van meningsuiting. Laatste wijziging: 14 mei 2021, 09:45

Dat meldt AP. Het eerder dit jaar vernieuwde wetboek van strafrecht maakt het in Myanmar mogelijk tot drie jaar gevangenisstraf op te leggen voor pogingen tot opruien van soldaten of ambtenaren.

De 51-jarige Min Nyo is werkzaam voor het inmiddels verboden Democratic Voice of Burma. Hij werd begin maart opgepakt toen hij verslag deed van een protest in de plaats Pyay. Volgens AP werd hij tijdens de arrestatie mishandeld door de politie. Nyo werd in 1996 ook al gearresteerd en zat toen zeven jaar vast. Hij werd er toen van beschuldigd banden te hebben met een militante organisatie die zich afzette tegen de militaire overheid.

Nyo is niet de enige journalist die de afgelopen maanden in Myanmar werd opgepakt. Sinds de militaire beweging junta er in februari de macht greep, zijn er rond de tachtig journalisten in het land gearresteerd. De helft daarvan zit nog opgesloten. Ze worden, net als Nyo, verdacht van opruiing.

Bekijk meer van

Myanmar Min Nyo

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.