— maandag 20 mei 2019, 08:32 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe vormgeving regionale kranten Noord-Holland

Links de nieuwe vormgeving en rechts de oude vormgeving.

De vormgeving van de regionale dagbladen van TMG is sinds zaterdag 18 mei vernieuwd. Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant ogen voor de lezer vertrouwd, maar zijn toch veranderd. De nieuwe opmaak is onder lezers getest. Laatste wijziging: 20 mei 2019, 09:37

Hugo Schneider, hoofdredacteur van de regionale dagbladen van TMG: ‘Het zijn geen schokkende wijzigingen, maar dat is ook de opzet van deze restyling. We willen graag dat de lezer zich bij de krant thuis blijft voelen. We hebben de lezer volop bij het nieuwe ontwerp betrokken. Op grond van die ervaringen honoreren we de wens van abonnees om foto’s zo min mogelijk over twee pagina’s te spreiden en laten we alinea’s ‘inspringen’ door een spatie voor de eerste regel te zetten.’

Uitgangspunt van de nieuwe opmaak van art director Peter van den Elshout is dat op elke pagina duidelijker wordt wat het belangrijkste nieuwsverhaal is. Van dát artikel is de eerste alinea vetgedrukt. Bij de ‘opening’ staat ook een portretje van de verslaggever.

Het meest opvallend is het verdwijnen van het bovenste deel van de nieuwspagina’s (het ‘balkon’). Voorheen stond daarin nieuws, een column of rubriek. Zonder ‘balkon’ als vast element ogen de redactiepagina’s een stuk ruimer. Dat komt ook doordat de berichtenkolommen zijn geschrapt. Schneider: ‘Het korte nieuws is voortaan te vinden op de websites. De papieren krant richt zich op het belangrijkste nieuws en de achtergronden daarvan’.

Tenslotte sluit de vormgeving van de verschillende secties van de kranten beter op elkaar aan. Zo is de voorpagina van het regionale katern nu in dezelfde stijl opgemaakt als het sportkatern en de themakaternen ‘Groen’ (dinsdag), ‘Fit’ (woensdag), ‘Uit’ (donderdag), Slim (vrijdag) en ‘Plus’ (zaterdag).

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.