basis naar compleet

— woensdag 1 februari 2017, 17:15 | 1 reactie, praat mee

Redactie HMC zegt vertrouwen in hoofdredacteur op

De journalisten van de regionale dagbladen van HMC hebben massaal het vertrouwen opgezegd in hoofdredacteur Arjan Paans. Laatste wijziging: 2 februari 2017, 10:43

Er waren op de kop af 200 redactieleden bij de plenaire vergadering van HMC. Daarvan steunden er 182 de motie waarin het vertrouwen in hoofdredacteur Arjan Paans werd opgezegd. Vijf stemden tegen de motie. De overige dertien waren blanco stemmen of onthoudingen.

Niet duidelijk is wat Paans, die niet wil reageren, gaat doen met de uitslag. ‘Ik laat de uitslag op mij inwerken’, zei hij na de stemming.

Thomas Bruning van de NVJ, die de plenaire bijwoonde, heeft niet de indruk dat Paans de handdoek in de ring wil werpen.

Voorzitter Peter Schat van de redactieraad zegt dat Paans het vertrouwen nog kan terugwinnen. ‘We hebben de hoofdredacteur niet voorgedragen voor ontslag’.

Tijdens de vergadering zei Paans dat hij de aangekondigde banenreductie - 45 journalisten moeten van de TMG-directie vertrekken - over een langere periode wil uitsmeren. De redactie is tegen de bezuiniging. Met 45 mensen minder op de redactie is geen fatsoenlijke regionale krant te maken, maakten de chefs eerder kenbaar aan de hoofdredacteur.

Ze verwijten hem dat hij zonder slag of stoot akkoord is gegaan met de plannen van de directie.

Een woordvoerder van de directie van TMG, eigenaar van HMC zegt dat de directie achter de hoofdredacteur blijft staan en achter het reorganisatieplan. ‘De motie van de redactie is weliswaar begrijpelijk, omdat ze hun zorgen uitspreken over de toekomst van de regionale journalistiek, maar de motie is aan het verkeerde adres gericht. Er vindt een overleg plaats tussen redactieraad, ondernemingsraad en directie over een voorgenomen reorganisatie. Er is nog geen besluit genomen. Daarmee is de motie prematuur en verkeerd geadresseerd’.

De zegsman benadrukt dat de reorganisatie Paans is opgelegd en dat hij daarna samen met Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, een redactioneel plan heeft gemaakt. ‘Natuurlijk is er nu een ongewenste sfeer. Wij beraden ons op hoe we daarmee om moeten gaan’.

Paans is driekwart jaar geleden hoofdredacteur geworden en tekende eind december voor een reorganisatie waarbij een kwart van de journalistieke banen verloren gaat.

Paans zei het te betreuren dat zijn verhaal niet goed is overgekomen op de redactie. Hij is ervan overtuig dat door redactionele samenwerking met De Telegraaf toch goede regionale kranten gemaakt kunnen worden.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

modscholten, 2 februari 2017, 16:24

Begrijp er niets van. Een hoofdredacteur, de eindverantwoordelijke, die met een kwart minder journalisten dezelfde kwaliteit kan bieden moet toch juist op handen gedragen worden. Ook is er nog een gezegde dat je nooit aan de kalkoen moet vragen wat we eten bij kerst.

 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.