— woensdag 9 september 2020, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Turkije: mogelijk celstraf journalist voor belediging in 1280 overleden sultan

Het historische drama 'Ertugrul' is ook buiten Turkije erg populair. | TRT

In Turkije is een journalist aangeklaagd wegens 'belediging van een nagedachtenis aan een overleden persoon' - iets waarvoor Oktay Candemir twee jaar gevangenisstraf kan krijgen. Hij plaatste 3 september een spottende tweet over een historisch drama van staatszender TRT en zou daarmee de in 1280 overleden sultan Ertugrul Ghazi hebben beledigd.

Candemir, een freelance journalist die schrijft voor een pro-Koerdische nieuwssite, werd thuis bezocht. Zijn computer en enkele persoonlijke bezittingen werden in beslag genomen en zolang de zaak loopt mag Candemir niet naar het buitenland reizen. Hij moet zich verder regelmatig op het politiebureau melden.

De journalist zegt dat hij enkel de productie zelf belachelijk maakte, niet de personen om wie het drama draait. Zijn advocaat stelt dat de wet enkel van toepassing is als een familielid de klacht aanbrengt. Dat is in dit geval niet gebeurd.

Een non-profit die rechtszaken tegen Turkse journalisten volgt, de Media and Law Studies Association, noemt de aanklacht een duidelijke voorbeeld van intimidatie.

Er is nog geen datum bekend waarop Candemir voor de rechter moet verschijnen.

Bekijk meer van

Turkije

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.