training eu starters

— maandag 15 mei 2023, 12:14 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe topvrouw bij Twitter en platform krijgt kritiek na blokkeren berichten in Turkije

Nieuwe topvrouw voor Twitter - © Pavlo Gonchar/SOPA Images/Shutterstock

Het was een druk weekend voor Twitter. Het sociale mediaplatform en topman Elon Musk hebben veel kritiek gekregen vanwege het besluit sommige berichten in Turkije te blokkeren in de aanloop naar de verkiezingen in het land. En Musk maakte ook bekend dat er een nieuwe topvrouw is aangesteld: Linda Yaccarino volgt Elon Musk op als hoogste baas van Twitter. Laatste wijziging: 15 mei 2023, 12:14

Het besluit om sommige berichten in Turkije te blokkeren zou gevolgd zijn na juridische druk. “In een reactie op juridische procedures en om ervoor te zorgen dat Twitter toegankelijk blijft voor het Turkse volk, hebben we ingegrepen om de toegang tot sommige berichten in Turkije te beperken”, meldde de afdeling voor internationale zaken van het bedrijf in een tweet. De bewuste berichten zouden elders in de wereld wel te zien zijn.

Veel twitteraars reageerden verbolgen en verbaasd, vooral omdat eigenaar en topman Musk zichzelf graag presenteert als aanhanger van “absolute” vrijheid van meningsuiting. Volgens critici, onder wie de Amerikaanse politicus Adam Schiff, geeft Twitter toe aan verzoeken om censuur.  “De dag voor cruciale verkiezingen in Turkije lijkt Twitter toe te geven aan de eisen van de autocratische leider, Erdogan, en censuur toe te passen op het platform”, twitterde Schiff, Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden. “Gezien het totale gebrek aan transparantie van Twitter kun je moeilijk anders concluderen dat Musks beloftes over vrije meningsuiting er opnieuw niet meer toe doen.”

Ook een Bloomberg-columnist was kritisch, waarop Musk getergd reageerde. Hij verdedigde het besluit door erop te wijzen dat Twitter volledig afgesloten zou worden in Turkije als het bedrijf de autoriteiten niet zou hebben gehoorzaamd. Dat argument leidde tot kritiek van Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. Hij wees erop dat de internetencyclopedie zich in 2019 met succes tegen vergelijkbare druk om te censureren verzette voor het Turkse hooggerechtshof.

Topvrouw
Vrijdagavond maakte Musk ook nog de naam van zijn opvolger bekend. Linda Yaccarino, afkomstig van NBC Universal, is de nieuwe topvrouw van Twitter. Yaccarino (60) zal zich bezighouden met de zakelijke bedrijfsvoering, terwijl Musk zich gaat richten op productontwerp en nieuwe technologie voor Twitter. De nieuwe topvrouw zal volgens Musk over zes weken beginnen. Musk blijft wel lid van de raad van bestuur van het bedrijf.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.