banner festival 23

— woensdag 31 augustus 2022, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe salvo’s in strijd om geheime Amerikaanse documenten in bezit van oud-president Trump

Geheime Amerikaanse overheidsdocumenten, zoals Justitie ze aantrof in dozen op het Mar-a-Lago landgoed van oud-president Trump. NARA vroeg doorlopend om overdracht, maar werd genegeerd. | Department of Justice

In de juridische strijd tussen oud-president Trump en de Amerikaanse National Archives and Records Administration (NARA) zijn er nieuwe ontwikkelingen, onder meer correspondentie van eerder dit jaar en foto's en details over de wijze waarop geheime documenten werden bewaard op Trumps Mar-a-Lago landgoed. Laatste wijziging: 31 augustus 2022, 09:57

In mei van dit jaar schreef NARA aan Trump dat de vijftien dozen die in januari werden opgehaald incompleet zijn. De overheidsinstantie had in april verzocht de rest van de documenten over te dragen. In de brief van mei werd bovendien meegedeeld dat Justitie was ingelicht over de zaak, omdat er in de vijftien dozen hoog-vertrouwelijke documenten werden aangetroffen.

Er volgde eeder deze maand een inval bij Mar-a-Lago om de bij herhaling gevraagde documenten alsnog veilig te stellen. Trump sprak van een ‘belegering en plundering’.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie publiceerde woensdag de dagvaarding die samenhing met de inval [.pdf]. Dat de regering tot een huiszoeking overging “is het directe resultaat van het gedrag van de aangeklaagde”, aldus Justitie. Een huiszoeking was onvermijdelijk geworden, nadat Trump meerdere NARA-verzoeken werden genegeerd.

Om te illustreren hoe rommelig en onbeveiligd als top secret bestempelde documenten werden bewaard, voegde Justitie op de laatste pagina van de dagvaarding een foto bij.

Gisteren werd verder een document openbaar [.pdf] waarin Trumps eis voor onafhankelijk toezicht wordt bestreden. Een voormalig president kan geen beslissingen meer nemen die het handelen van een inkomende president beperkt, is de strekking.

Aanhangers van Trump belagen ondertussen NARA-medewerkers. Hoofdarchivaris Debra Steidel Wall voelde zich genoodzaakt een interne memo te verspreiden met uitleg en om hen een hart onder de riem te steken.

Steidel Wall: “De Nationale Archieven liggen al maanden onder een vergrootglas. Deze week in het bijzonder, met veel mensen die ons werk politieke motieven toeschrijven. NARA kreeg berichten van het publiek die ons zowel van corruptie en samenzwering tegen de voormalige president beschuldigen, alsook felicitaties ‘dat we hem neerhalen’. Geen van deze berichten kloppen of zijn gewenst”, aldus Steidel Wall.

Ze schrijft dat NARA “op unieke wijze fel a-politiek opereert” en alom bekendstaat als integer en eerlijk. “Deze houding ligt vast in onze wetgeving en onze cultuur. Dat gaat mij aan het hart en ik weet dat jullie dat ook voelen.” Steidel Wall zegt dat beheer, behoud en bescherming van overheidsdocumenten én de toegang ertoe noodzakelijk zijn voor het voortbestaan van de Republiek.

Bekijk meer van

Trump NARA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.