banner festival 23

— donderdag 22 september 2022, 08:26 | 0 reacties, praat mee

Justitie VS mag verder met onderzoek naar Trump-documenten

Geheime Amerikaanse overheidsdocumenten, zoals Justitie ze aantrof in dozen op het Mar-a-Lago landgoed van oud-president Trump. NARA vroeg doorlopend om overdracht, maar werd genegeerd. | Department of Justice

Het Amerikaanse ministerie van Justitie mag verder met het onderzoek naar de geheime documenten die werden gevonden bij een huiszoeking in de woning van oud-president Donald Trump. Een rechter heeft dat woensdag besloten. The New York Times schrijft over een "overwinning" voor de FBI. Laatste wijziging: 22 september 2022, 08:30

Het onderzoek naar de meer dan 11.000 overheidsdocumenten die de FBI begin augustus vond in Trumps onderkomen in Florida, Mar-a-Lago, werd stilgelegd nadat advocaten van de oud-president dat hadden verzocht. Een rechter oordeelde eerder nog dat gewacht moest worden met het onderzoek totdat een onafhankelijk arbiter (special master) de kans had gekregen het bij de huiszoekingen gevonden materiaal te beoordelen.

Vorige week werd die arbiter, oud-rechter Raymond Dearie, aangesteld. Hij kreeg de bevoegdheid om gevonden documenten bij de overheid weg te houden vanwege bijvoorbeeld het zogenoemde voorrecht van de uitvoerende macht (executive privilege).

De rechtbank oordeelde woensdag in harde bewoordingen juist dat bij het aanstellen van de arbiter “waarschijnlijk een fout is gemaakt”. Het was niet nodig geweest om eerst een onafhankelijke partij naar de documentatie te laten kijken, stelt de rechtbank, die zich daarmee aansluit bij het standpunt van het ministerie van Justitie.

In een interview met Fox News stelde de voormalige president dat alleen al dénken dat vertrouwelijke documenten niet langer geheim zijn, voldoende is “als je de Amerikaanse president bent”.

Het strafrechtelijk onderzoek naar Trump gaat onder meer over de vraag of er vertrouwelijke papieren zijn achtergehouden en of er geprobeerd is een federaal onderzoek te dwarsbomen. Woensdag werden er door de staat New York ook nog civiele rechtszaken aangekondigd tegen Trump en enkele van zijn kinderen. Deze staan los van het strafrechtelijk onderzoek en gaan om belastingontduiking via de Trump Organization.

In hetzelfde interview met Fox News betitelde Trump de Nationale Archieven als een links radicaal bolwerk:

Bekijk meer van

Trump NARA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.