word studentlid

— vrijdag 1 maart 2019, 11:42 | 0 reacties, praat mee

Katalysis lanceert plugin om losse artikelen te verkopen

Katalysis lanceert plugin om losse artikelen te verkopen
CC BY-SA 2.0 / David Stankiewicz

Het Amsterdamse technologie-bedrijf Katalysis heeft zijn plugin waarmee journalisten losse artikelen kunnen verkopen gelanceerd. De plugin, Feather, geeft gebruikers een betaalknop op hun Wordpress-website. Artikelen die achter die knop staan kunnen alleen gelezen worden wanneer de bezoeker de virtuele knip trekt. Met behulp van blockchain-technologie registreert Katalysis voor welke artikelen bezoekers wel en niet hebben betaald.

De wat stille lancering van Feather vond al eind januari plaats. De plugin is gratis te downloaden in de appwinkel van Wordpress. Gebruikers stellen zelf in hoeveel hun bezoekers moeten betalen om een artikel te mogen lezen. Katalysis verdient zijn geld door een klein percentage van dat bedrag te houden. Een aangepaste versie van Feather wordt inmiddels ook gebruikt door Reporters Online, al kan de versie van die laatste artikelen ook doorsturen naar Blendle.

Abonnementen en donaties
Nu het betalen voor artikelen klaar is, werkt Katalysis verder aan nieuwe functies voor Feather. De eerste die erbij komt is de mogelijkheid abonnementen af te sluiten. Die functie moet binnen nu en een paar weken live gaan. “We hebben de afgelopen maanden met veel journalisten, schrijvers en uitgevers gepraat”, aldus Katalysis-oprichter Eveline Klumpers. “Daar kwam uit naar voren dat ze zo’n abonnementenfunctie heel graag willen. Het stond al op ons wensenlijstje, maar we hebben het door die gesprekken naar voren gehaald.”

Een andere toevoeging die op het wensenlijstje van Katalysis staat, is donaties mogelijk maken. “Daar zijn al goed werkende oplossingen voor,” geeft Klumpers toe, “maar we willen graag alle verschillende betaalopties samenvoegen in één plugin. Bij veel al bestaande systemen moet je per donatie weer met een externe partij zoals iDeal aan de slag. Wij willen één digitale portemonnee maken waarmee je rechtstreeks kunt doneren, abonnementen kunt afsluiten en kunt betalen voor artikelen.”

Naar het buitenland
Ook wanneer de donatie- en abonnementenfuncties klaar zijn, blijft Feather nog gratis. Katalysis denkt echter wel na over extra functies die tegen betaling aangeboden worden. Een voorbeeld daarvan is terugkerende donaties. “Wie in de toekomst van zulke extra’s gebruik wil maken, vragen we daar een klein bedrag voor.”

Naast Reporters Online hoopt Katalysis nog andere uitgevers aan zich te binden. Gesprekken daarover lopen al, bevestigt Klumpers, maar concrete uitspraken kan ze daar nog niet over doen. Naast Nederland probeert Katalysis ook voet aan de grond te krijgen in het buitenland. “We voeren ook gesprekken met partijen in Noorwegen en de Verenigde Staten. Die partijen zijn erg enthousiast.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.