word studentlid

— donderdag 30 januari 2020, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Shakespeare-citaat na Twitter-ruzie kost ITV-nieuwslezer zijn baan

Shakespeare-citaat na Twitter-ruzie kost ITV-nieuwslezer zijn baan
Twitter

Alastair Stewart, een geliefde nieuwslezer met vier decennia staat van dienst, is opgestapt bij de Britse zender ITV na een klacht van racisme op Twitter. De zender en Stewart zelf "betreuren de beoordelingsfout' - met een hoofdrol voor William Shakespeare. Laatste wijziging: 30 januari 2020, 13:28

Centraal staat een discussie eerder deze maand tussen Stewart en Martin Shapland. Het meningsverschil kwam zonder duidelijke conclusie ten einde. Stewart postte kort daarop - overigens zonder Shapland aan te halen - een paar regels uit het Shakespeare-werk Measure for Measure, waarin een karakter zegt dat een moment van macht van redelijke mensen een ‘boze aap’ maakt, die enkel nog het gedrag van mensen spiegelt.

Shapland vond dat die tekst op hem sloeg en stelde dat Stewart hem voor aap uitmaakte en zich daarbij verschuilde achter Shakespeare.

Stewart werkte sinds 1980 bij ITV en was vrijwel dagelijks te zien. Stewarts collega Mary Nightingale zegt verdrietig te zijn haar mentor en collega te verliezen. Volgens ITV heeft Stewart met zijn Twitter-gedrag interne regels overtreden, waarna zijn positie onhoudbaar werd.

Stewart heeft zijn Twitter-account inmiddels opgeheven. Shapland heeft naar het laat aanzien al zijn eerdere tweets gewist, nadat andere gebruikers oude opmerkingen over onder meer fucking white privilege door typical white guys en hadden opgeduikeld en hem van hypocrisie betichten.

Er is een petitie gestart om ITV te bewegen de beslissing ongedaan te maken. Meer bij ITV News

Bekijk meer van

ITV

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.