— donderdag 31 augustus 2023, 15:08 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe cao Omroeppersoneel: ruim een maandsalaris erbij; ook freelancers profiteren

ANP

De nieuwe cao voor het Omroeppersoneel 2024 is een feit, meldt vakvereniging NVJ. Leden hebben het onderhandelingsresultaat met overgrote meerderheid (92 procent) goedgekeurd. Werknemers bij de publieke omroep krijgen binnen de nieuwe cao een loonsverhoging van 8,5 procent. Tegelijk profiteren ook freelancers van de hogere vergoedingen. Daarnaast zal het aantal tijdelijke contracten sterk worden verminderd. Laatste wijziging: 5 oktober 2023, 09:10

Bijzonder is dat de verhoging van 8,5 procent ook wordt vertaald naar de tarieven voor freelancers. Ook zij gaan er met hetzelfde percentage op vooruit.

NVJ-secretaris freelancers Milen van Boldrik is trots op het bereikte resultaat: “Wij pleiten al jaren dat freelancers meeprofiteren van de salaris-afspraken die in een cao worden afgesproken. We zijn blij dat werkgevers bij de publieke omroep dit nu ook daadwerkelijk doen. Dat is een compliment waard. Werkgevers bij het uitgeverijbedrijf zouden hier een voorbeeld aan moeten nemen.”

De omroepen berekenen de cao-verhogingen door in de vergoedingen van zzp’ers bij voortzetting van opdrachtovereenkomsten en het aangaan van nieuwe opdrachten. Bij een nieuwe of voortgezette opdracht krijg je er als freelancer vanaf 1 september 5 procent bij en vanaf 1 januari 2024 nogmaals 3,5 procent. De bestaande Fair Practice Code Goed Opdrachtgeverschap Publieke Omroep zal hierop worden aangepast, meldt de NVJ.

De vele tijdelijke contracten, een vast pijnpunt bij de publieke omroep, worden ook aangepakt. Zes tijdelijke contracten in vier jaar wordt verkort naar maximaal drie tijdelijke contracten in twee jaar. Daarna moet een vast contract worden aangeboden.

De inzet is om per 1 januari 2027 een verhouding van 80 procent vaste en 20 procent tijdelijke contracten te realiseren.

Ook stagiairs zullen profiteren van afspraken in de nieuwe cao: hun vergoeding gaat per 1 januari omhoog naar 475 euro bruto en zal na 2024 blijven meestijgen met cao-verhogingen.

“Met name de afspraken over werkzekerheid en loonsverhoging zijn goed ontvangen”, aldus omroepsecretaris Wais Shirbaz. Meer bij NVJ

Bekijk meer van

NVJ NVJ cao publieke omroep

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.