FNV-leden stemmen tegen eindbod cao publieke omroepen, werkgevers verder met NVJ en CNV

UPDATE De werkgevers van de landelijke en regionale omroepen gaan een nieuwe cao afsluiten met de NVJ en CNV. FNV staat daarmee buiten spel. De FNV maakte dinsdag bekend dat twee derde van de leden tegen het eindbod van de werkgevers heeft gestemd. Eerder stemden leden van de NVJ en CNV wel in.
De FNV liet dinsdag weten dat 65 procent van hun leden het eindbod afwees omdat de werkgevers niets willen afspreken over meer werkzekerheid. Anderen leden wezen het eindbod af vanwege het in hun ogen magere loonbod van 5 procent verdeeld over drie jaar of omdat ze willen dat hun werkgever met betere toezeggingen komt voor de aanpassingen van het nabestaandenpensioen.
De meeste leden van beroepsvereniging NVJ en vakbond CNV stemden eerder al wel in met het eindbod.
De werkgevers zijn teleurgesteld dat de leden van FNV Media en Cultuur tegen het cao eindbod van de publieke omroepen hebben gestemd, laat werkgeversonderhandelaar Gerard Schuiteman weten. “Ook omdat de achterban van de NVJ en CNV in groten getale voor het akkoord hebben gestemd.”
Schuiteman gaf eerder aan dat het eindbod in de nieuwe omroep cao echt “het maximaal haalbare” is. Hij zegt nu: “We gaan nu met de NVJ en de CNV de afspraak verder uitwerken in een cao-protocol en ik hoop dat snel rond te hebben.”
“Nog langer een cao-loze periode laten voortduren zonder uitzicht op een concrete uitkomst is niet wenselijk,” aldus NVJ-onderhandelaar Wais Shirbaz. “Tegelijkertijd willen we een cao die breed gedragen wordt. Daarom hebben we (NVJ en CNV, red.) de omroepwerkgevers en de FNV vandaag schriftelijk gevraagd om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan met als doel een oplossing te vinden voor de ontstane situatie. We hopen dat het gaat lukken. Uiteindelijk is het een verantwoordelijkheid van de individuele partijen.”
De cao geldt voor 4900 mediamakers: 3600 werken voor de NPO en 1300 voor de Regionale Publieke Omroep (RPO).
Lees ook:
Gerard Schuiteman tegen de FNV: ‘De nieuwe omroep cao is echt het maximaal haalbare’
Eindbod cao publieke omroep: 5 procent erbij, ondergrenzen voor vergoedingen freelancers (20 oktober 2020)
Praat mee