banner festival 23

— dinsdag 15 oktober 2019, 10:17 | 2 reacties, praat mee

NVJ protesteert tegen gebruik persvakken voor fotografen door politie

© Nico Garstman / ANP

Diverse fotografen zijn belemmerd in hun werk toen ze bij demonstraties van klimaatactivisten van Extinction Rebellion in Amsterdam van de politie in een persvak moesten gaan staan, meldt beroepsorganisatie NVJ. Laatste wijziging: 16 oktober 2019, 08:51

Hierdoor konden (foto)journalisten onvoldoende in beeld brengen hoe de arrestaties verliepen. Bij beide demonstraties werden alle demonstranten aangehouden omdat zij onrechtmatig demonstreerden.

De NVJ is tegen het gebruik van persvakken en heeft dit de woordvoerder van de politie Amsterdam laten weten. Door het gebruik van persvakken is de vrije nieuwsgaring in het geding en er zou een structurele oplossing moeten komen om het gebruik van persvakken tegen te gaan.

De NVJ verzamelt de klachten en zal deze woensdag doorgeven aan de politie. Meer bij de NVJ

Bekijk meer van

NVJ NVJ Extinction Rebellion

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jan Everhard, 17 oktober 2019, 22:56

Het persvak bij de bezetting van het kruispunt bij het Rijksmuseum was inderdaad verschrikkelijk. Maar ..... wij kunnen zelf nadenken en zien dat zo’n persvak voor ons nadelig is en niet werkt. Ik ben midden tussen de deelnemers van de blokkade gaan staan en kon de arrestaties prima fotograferen. Moraal van het verhaal ..... laat je niet als makke schapen in het persvak drijven. Beslis zelf en kijk waar je het beste je foto’s kunt maken!
Los daarvan blijft het natuurlijk wel belangrijk om te protesteren tegen de neiging van de autoriteiten om de visuele media in een persvak te plaatsen!

photopress, 29 januari 2023, 12:58

Helaas werken er bij de politie niet al te verstandige mensen .
Vaak gedreven door hun drang naar geweld en macht proberen ze bij de politie te komen, helaas is dit geen grap.
Ik heb mee gemaakt in een kruidvat winkel dat een vakkenvuller tegen zijn maatje vertelde dat zijn zus bij de politie werkte en dat hij er ook bij gesolliciteerd had.
Maar wat hij vertelde wekte mijn aandacht direct
Op gepaste afstand hoorde ik dit gesprek aan .
Hij wilde bij de politie indienst omdat hij dan legaal let wel!!!!.legaal mensen inelkaar konslaan zonder er voor vervolgd te kunnen worden en ook al zou hij iemand zoals hij vertelde neerknallen werd de zaak toch geseponeerd.
Ik heb hem daarop aangesproken en heb zijn bedrijfsleider hier het een en ander over mijn ervaringen verteld.

Als ik dit met al die verhalen die ik hoor van oud agenten die de politie hebben verlaten blijkt dat het een grote beerput moet zijn waar de top en dat is jullie taak om daar eens in te duiken en er achteraan te gaan .
Maar ook doet de politiek met name de Rutte vrienden niet want mijn inziens past deze journalisten terreur in hun politieke motivaties.
Tel daar bij dat veel journalisten op de hand zijn van dit kabinet en dat ze zich daardoor gevijwaard voelen de journalisten en fotojournalisten hun werk te beletten en zonodig angst aan te jagen in de hoop dat ze de geweldadige activiteiten niet op beeld vast leggen.
Nee Nederland behind op een politie staat te kijken of ze kijken te veel Amerikaanse politie Series.

Als jullie je niet verzetten hebben jullie straks niets meer dan ja en nee te knikken maar nogmaals ga achter de politie too aan trek die beerput eens open en blaft van je af

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.