website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Nieuw vogeltijdschrift De scharrelaar vandaag gelanceerd

Linda Nab — Geplaatst op dinsdag 16 april 2019, 12:10

Recensie ‘Een scharrelaar zien en dan sterven’, riep NRC-eindredacteur Saskia van Loenen uitgelaten nadat ze haar eerste exemplaar van het hemelsblauwe vogeltje spotte. Een onzinnige uitspraak, wist zij ook wel. ‘Maar dit wonder der schepping creëert nu eenmaal platitudes of het niets is.’ Het moge duidelijk zijn: vogelen is voor veel mensen een uiterst serieuze zaak, en onder die mensen bevinden zich opvallend veel schrijvers en journalisten.

Vier daarvan lanceren vandaag ‘De scharrelaar’, een vogeltijdschrift vernoemd naar dat specifieke Zuid- en Oost Europese vogeltje, dat twee keer per jaar zal verschijnen – gelijk de vogeltrek. Eén in het voorjaar, één in de herfst.

Het idee voor de Scharrelaar werd geboren op een lanceringsfeestje van een boek over de meerkoet, in het tuinhuis bij uitgeverij Atlas Contact. Van Loenen, Emile Brugman (oprichter van uitgeverij Atlas), Caspar Dullaart (redacteur bij Atlas Contact) en Jean-Pierre Geelen (ombudsman van de Volkskrant) voelden een gezamenlijke behoefte aan een boekblad over vogels en vogels kijken.

‘We verlangden naar een nieuw gebied. Een eigen biotoop, een reservaatje waarin het knettert en tettert, zindert en zingt’, schrijven ze in hun eerste inleiding. En ja, er zijn genoeg vogelglossy’s met ‘adembenemende fotografie’, maar in die visuele weelde misten ze toch iets: ‘de bezieling en de bezetenheid, gevangen in woord, en een enkel beeld.’

In De scharrelaar gaat het dan ook om de letters. Niet eerder gepubliceerde verhalen, notities, dagboeken, fictie, poëzie; alles mag, ‘zolang er maar een vogel door het beeld vliegt’ en goed geschreven is. In de eerste editie vinden we bijdragen van onder anderen Marja Vuijsje, Geert Groot Koerkamp en Koos van Zomeren. Ze worden allemaal geïllustreerd door een enkele zwart-wit tekening.

Zélfs het stuk van Van Loenen, die pagina’s lang een ode brengt aan het betoverende blauw van het vogeltje, moet het doen met een zwart-witte scharrelaar van de hand van illustrator Luca van Boeckel. Maar wat hindert het; de echte vogelaar heeft het beestje al lang in al zijn pracht gespot. En de minder gelukkigen kunnen even spieken op de cover; die is in kleur.

De scharrelaar, vogeltijdschrift voor lezers, verschijnt twee keer per jaar bij Atlas Contact, €14,99

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.