— donderdag 17 maart 2016, 10:44 | 0 reacties, praat mee

New York Times voert nieuwe regels in rond anonieme bronnen

Stephen Chernin / AFP

De New York Times gaat strenger toezien op het gebruik van anonieme bronnen, nadat het twee keer een voorpagina-artikel moest rectificeren omdat er fouten instonden. Anonieme bronnen mogen nog wel worden opgevoerd, maar het moet fors minder dan nu het geval is, aldus hoofdredacteur Dean Baquet. Laatste wijziging: 26 maart 2016, 13:04

Adjunct-hoofdredacteur Matt Purdy zegt dat onder nieuwe regels artikelen een extra controle krijgen van ‘senior-eindredactie’ binnen de New York Times, als opgevoerde anonieme bronnen een centrale rol spelen in het stuk.

Purdy noemde artikelen met anonieme bronnen ‘een journalistieke bermbom’, met het risico dat ze onverwacht schadelijk voor het imago en geloofwaardigheid van de krant kunnen zijn. De hoofredactie erkent dat de extra maatregelen het publicatieproces zullen vertragen.

Margaret Sullivan, public editor bij de krant (in essentie een soort journalistiek ombudsman, red.) noemt het een goed plan, maar wijst erop dat naleving cruciaal is. In het verleden heeft de krant volgens Sullivan te makkelijk op dergelijke bronnen geleund.

In het voorstel, waar binnen de krant volgens Baquet brede steun voor is, krijgt een artikel extra controle als de anonieme bron het voornaamste nieuwsfeit aanbrengt. Verder moet er voor gebruik van anonieme bronnen vooraf toestemming komen. Directe citaten mogen ook pas na toestemming in een artikel opgenomen worden. Verder moet de identiteit van de anoniem opgevoerde bron bij minstens één redacteur bekend zijn.

Bekijk meer van

New York Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.