— dinsdag 18 oktober 2016, 11:26 | 0 reacties, praat mee

De Telegraaf stopt samenwerking met journalist wegens plagiaat

De hoofdredactie van De Telegraaf heeft het freelance contract met journalist Bjorn Thimister per direct opgezegd wegens plagiaat. Dat schrijft Joost de Haas, secetaris van de hoofdredactie, in een email-bericht aan onder andere de chefs van de krant. Thimister werkte als correspondent in Limburg, met als specialisatie crime. Op basis van een klacht van de Limburgse kranten stelde De Telegraaf een onderzoek in wegens plagiaat.

“Het freelance contract met correspondent Limburg Bjorn Thimister is met onmiddellijke ingang beëindigd. Voor alle duidelijkheid: Bjorn is dus per direct niet meer inzetbaar”, aldus De Haas in de mail.

Directe aanleiding vormt een artikel van Thimister afgelopen weekeinde over een undercoveractie van de politie in Limburg. Die zette zogenaamd een handel in goudstaven op om de hoofdverdachten van een moord aan het praten te krijgen.

De Limburger en het Limburgs Dagblad pakten zaterdag in de weekendbijlage stevig uit met dit onderzoeksverhaal dat is geschreven op basis van vertrouwelijke documenten. Een dag later stond een nieuwsverhaal met dezelfde strekking in de digitale zondagkrant van De Telegraaf.

Auteur Thimister schreef dat hij vertrouwelijke stukken had ingezien. Dat blijkt niet waar te zijn. De correspondent putte uit het verhaal van de Limburgse kranten, dat hij grotendeels overschreef.

De journalist wil niet reageren op het beëindigen van de samenwerking. De Haas was vanochtend onbereikbaar voor commentaar.

Artikel uit De Limburger

Artikel uit De Telegraaf

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.