— dinsdag 18 oktober 2016, 11:26 | 0 reacties, praat mee

De Telegraaf stopt samenwerking met journalist wegens plagiaat

De hoofdredactie van De Telegraaf heeft het freelance contract met journalist Bjorn Thimister per direct opgezegd wegens plagiaat. Dat schrijft Joost de Haas, secetaris van de hoofdredactie, in een email-bericht aan onder andere de chefs van de krant. Thimister werkte als correspondent in Limburg, met als specialisatie crime. Op basis van een klacht van de Limburgse kranten stelde De Telegraaf een onderzoek in wegens plagiaat. Laatste wijziging: 20 oktober 2016, 17:14

“Het freelance contract met correspondent Limburg Bjorn Thimister is met onmiddellijke ingang beëindigd. Voor alle duidelijkheid: Bjorn is dus per direct niet meer inzetbaar”, aldus De Haas in de mail.

Directe aanleiding vormt een artikel van Thimister afgelopen weekeinde over een undercoveractie van de politie in Limburg. Die zette zogenaamd een handel in goudstaven op om de hoofdverdachten van een moord aan het praten te krijgen.

De Limburger en het Limburgs Dagblad pakten zaterdag in de weekendbijlage stevig uit met dit onderzoeksverhaal dat is geschreven op basis van vertrouwelijke documenten. Een dag later stond een nieuwsverhaal met dezelfde strekking in de digitale zondagkrant van De Telegraaf.

Auteur Thimister schreef dat hij vertrouwelijke stukken had ingezien. Dat blijkt niet waar te zijn. De correspondent putte uit het verhaal van de Limburgse kranten, dat hij grotendeels overschreef.

De journalist wil niet reageren op het beëindigen van de samenwerking. De Haas was vanochtend onbereikbaar voor commentaar.

Artikel uit De Limburger

Artikel uit De Telegraaf

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.