e learning nvj

— vrijdag 15 juli 2016, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Raad tikt De Gooi- en Eemlander op de vingers

De Gooi- en Eemlander heeft journalistiek onzorgvuldig gehandeld in de berichtgeving over een burenruzie in Hilversum. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek. De Raad stelt vast dat een deel van de berichtgeving feitelijk onjuist, tendentieus en nodeloos grievend was. Bovendien is de privacy van een van de betrokkene geschonden.

De stukken gingen over een burenruzie waarbij de politie een van de mannen, een lokale politicus, arresteerde. Hij zou een stiletto in zijn hand hebben gehad en zich hebben verzet bij zijn aanhouding. Later bleek dat niet te kloppen. Er was geen mes en de politie pakte de man hard aan in plaats van dat hij zich verzette.

Volgens de krant baseerde de verslaggever zich op drie bronnen, de buurman, de politiewoordvoerder en het proces-verbaal. De Raad: ‘Duidelijk moge zijn dat klager was verwikkeld in een ernstig conflict met de buurman. Uit de toelichting van Runhaar (de verslaggever, red.) en de krant kan worden opgemaakt dat de beschuldiging uiteindelijk is terug te voeren op slechts één bron, te weten: diezelfde buurman.’

‘Het proces-verbaal bevat immers diens verklaring en verder is aannemelijk dat de politiewoordvoerder slechts heeft bevestigd wat de buurman heeft verklaard. Zodoende bestond van meet af aan onvoldoende deugdelijke grondslag voor de – als feitelijk gepresenteerde – beschuldiging aan het adres van klager. Runhaar en de krant hadden de beschuldiging niet als feit mogen presenteren en terughoudender over de kwestie behoren te berichten, maar hebben dat niet gedaan. Hierdoor is de berichtgeving feitelijk onjuist, tendentieus en nodeloos grievend’

Of de krant onvoldoende wederhoor heeft gehaald, valt niet meer vast te stellen. Daar spreekt de Raad zich niet over uit. Wel had de krant terughoudender moeten zijn bij het gebruik van het portret van de man in combinatie met zijn naam, functie en adres.

Bekijk meer van

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.