NVJ compleet lid

— dinsdag 9 mei 2023, 11:18 | 0 reacties, praat mee

New York Times sluit overeenkomst hergebruik met Google ter waarde van 100 miljoen dollar

New York Times sluit overeenkomst hergebruik met Google ter waarde van 100 miljoen dollar
ANP

Google betaalt de komende drie jaar 100 miljoen dollar aan de New York Times om stukken van de krant te mogen hergebruiken op hun platforms. Dat meldt zakenkrant Wall Street Journal (WSJ). De overeenkomst werd begin dit jaar gesloten. Laatste wijziging: 9 mei 2023, 13:37

Facebook-moeder Meta besloot vorig jaar contracten met nieuwsbedrijven rondom hergebruik van journalistieke inhoud niet te verlengen. In oktober beëindigde Meta daarnaast de zogeheten Insta-artikelen en gaf uitgevers een half jaar tijd om hun biezen te pakken.

Volgens WSJ betaalde Meta jaarlijks zo’n 20 miljoen dollar aan de New York Times voor hergebruik onder deze programma’s. De met Google overeengekomen bedragen maken dat misgelopen bedrag dus ruimschoots goed.

Naast hergebruik van inhoud op diverse Google-diensten komen New York Times-producties straks ook in de zogenoemde ‘News Showcase’, een soort uitgebreidere versie van Google News. Daarbinnen zijn ook artikelen te lezen die bij de uitgevers zelf achter een betaalmuur staan. News Showcase is slechts in een beperkt aantal landen beschikbaar.

Nederland en de Verenigde Staten zitten daar (nog) niet bij. Meer bij Wall Street Journal

Perugia
Tijdens het recente journalistieke festival in het Italiaanse Perugia spraken diverse experts over financiering door derden als Google en Meta. Ze deden dat tegen de achtergrond van Australische wetgeving om bedrijven die van journalistieke producties profiteren te dwingen daar ook aan mee te betalen.

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.