— donderdag 1 oktober 2020, 11:57 | 0 reacties, praat mee

Google kondigt miljard dollar aan nieuwsinvesteringen aan

Google-topman Sundar Pichai tijdens de IO-conferentie in 2019. De zoekgigant kondigt nieuwe investeringen in de nieuwssector aan, ter waarde van een miljard dollar | AFP

Google-topman Sundar Pichai heeft een nieuw journalistiek investeringsprogramma aangekondigd met een waarde van 1 miljard dollar (ruim 852 miljoen euro), waarbinnen het bedrijf voor een nieuw project uitgevers gaat betalen zowel het maken als beheren van journalistieke producties.

Het nieuwe project heet ‘News Showcase’ en zal in eerste instantie via Google News op Android-toestellen te zien zijn. Het lanceert in een beperkt aantal landen, waar Nederland en België niet tussen zitten.

Woordvoerder Rachid Finge laat weten dat er momenteel gesprekken met uitgevers in Nederland en België worden gevoerd. De etalage komt verder ‘snel’ naar Google News op iOS-toestellen.

Dat Google voor individuele producties de portemonnee trekt is opvallend: de zoekgigant staat op het standpunt dat uitgevers al betaald krijgen: in verkeer (elke maand 24 miljard doorverwijzingen, schrijft Pichai in een blogpost) en via de honderden miljoenen die Google via het stimuleringsproject News Initiative verdeelt.

Eind juni kondigde Google plannen aan om uitgevers te gaan betalen voor het weergeven van materiaal dat achter een betaalmuur zit. Daar is Google News Showcase het resultaat van.

News Showcase start met 200 tijdschrift- en krantentitels in Australië, Argentinië, Brazilië, Canada, Groot-Brittannië en Duitsland.

Pichai zegt dat News Showcase en financiële toezeggingen langjarige investeringen zijn, bedoeld om de financiële positie van nieuwspartners duurzaam te verbeteren.

Het bedrijf lanceerde verder voor de zomer een speciaal noodfonds voor nieuwsorganisaties die worden getroffen door de coronacrisis. Zo’n 70 bedrijven in Nederland deden daar een beroep op.

Bekijk meer van

News Showcase Google

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.