e learning nvj

— dinsdag 22 maart 2022, 11:17 | 0 reacties, praat mee

Negende boete ACM voor Apple over alternatieve betaalopties in App Store

AFP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt Apple opnieuw een boete op van 5 miljoen euro, omdat het bedrijf niet afdoende reageert op aanmaningen van de toezichthouder. ACM oordeelde in januari dat datingapp-aanbieders in de App Store ook andere betaalsystemen moeten mogen gebruiken. Laatste wijziging: 22 maart 2022, 11:20

Apple zegt dat het wel degelijk actie heeft ondernomen, maar ACM vindt dat onvoldoende. Apple moest officieel per 15 januari toestaan dat dating-apps alternatieve betalingsmogelijkheden kunnen gebruiken. Daarna volgden wekelijkse boetes.

Dit is de negende boete van 5 miljoen euro die ACM oplegt. De toezichthouder kan maximaal 50 miljoen euro aan dwangsom opleggen en deze limiet wordt volgende week bereikt.

Eind februari stelde eurocommissaris Margrethe Vestager dat Aple (marktwaarde 3 biljoen dollar) de naar verhouding minuscule boetes slikt om niet aan het oordeel van de Nederlandse toezichthouder te hoeven voldoen.

Vestager noemde Nederland als voorbeeld waarbij ‘poortwachters’ (een term voor belangrijke en de-facto monopolisten op internet) tijd rekken en een uitspraak van een toezichthouder negeren.

Er zijn veranderingen doorgevoerd wat betreft alternatieve betaaldiensten, maar voor ontwikkelaars zijn er veel regels voor het zover is. Apple zou ACM een tegenvoorstel hebben gedaan, meldt technologiesite TechCrunch. Wat dat inhoudelijk betekent is onduidelijk.

Volgens TechCrunch is ACM geïrriteerd over de vertraging. Het oordeel is alleen op toepassing voor Nederlandse gebruikers, maar TechCrunch wijst op Europese stappen om grote techbedrijven tot meer flexibiliteit te dwingen rondom alternatieve betaalmethoden.

Niet alleen in Europa liggen grote techbedrijven onder de loep voor hun protectionisme wat betreft de betaalopties in hun app-stores. Onder meer in de Verenigde Staten, Zuid-Korea en India wordt kritisch gekeken naar beperkingen wat betreft betaalopties.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.